İstanbul'da sayacılardan eylem: Biz sefalet içindeyiz, siz de lüks arabalara binersiniz

İstanbul İkitelli'de saya işçileri çalışma şartlarını protesto amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

soL-İstanbul

İstanbul İkitelli'de bulunan Aymakop ve Aykosan sanayii sitelerindeki sayacı zanaatkârları düşük ücret, uzun çalışma saatleri, güvencesiz ve sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle, İstanbul Sayacı Sanatkârları odasının çağrısıyla bir hafta iş bırakma kararı alarak eylem başlattı.

Aymakop ve Aykosan sanayi sitelerinde yürüyüş yapan sayacılar ıslık ve alkışlarla, "Sayacı uyuma alınterine sahip çık, sayacı uyuma mesleğine sahip çık" sloganlarıyla patronları protesto etti.

soL'a konuşan sayacılar, günde 12 saatten fazla ve sağlıksız koşullarda çalıştıklarını, misafirleri geldiğinde bir bardak çay ikram etmeye utandıklarını söyledi. Yürüyüş esnasında, sayacılardan biri, lüks aracında oturan bir patrona "Biz sefalet içindeyiz, siz de lüks arabalara binersiniz" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul Sayacı Sanatkârları Odası başkanı Muharrem Kökoğlu yaptığı konuşmada, Ayakkabıcılar Odası'nın, Sayacılar Odası'yla protokol yapmasını ve sayacılık mesleğinin haklarının tanınmasını talep etti.

Bu bir hafta içerisinde talepler karşılanmazsa eylem süresinin uzatılacağını söyledi. Eylemler yarın (salı) Sultangazi, Arnavutköy, Beşyüzevler, Beyazıt, Esenyurt, İkitelli Aymakop ve Aykosan'da oturma eylemleri, Güngören Çeşme'de ise yürüyüş şeklinde devam edecek. Konya'daki sayacılar da İstanbul'daki eyleme destek vermek için iş bıraktı. 

SAYACI NEDİR?

Sayacılar ayakkabının yalnızca saya bölümünü hazırlar. Saya, ayakkabıların yumuşak olan üst bölümüyken; sayacı ise, doğal ya da suni deriler ile tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getirir.