İşçilerin Kartal Anadolu Adliyesi'ndeki direnişi sürüyor

Kartal Adliyesi'nde keyfi bir şekilde işten atılan yemekhane ve kafe işçileri, haftabaşında direnişe geçtiler. Direnişçi işçiler, tüm talepleri kabul edilene kadar direneceklerini belirtiyorlar.

Ali Adıgüzel

Kartal Anadolu Adliyesi’nin çay ocaklarında, yemekhane ve kafeteryalarında çalışan taşeron işçiler keyfi bir şekilde işten atılmalara karşı 2 Mart Pazartesi'nden itibaren C Blok kapısı önünde direnişe geçtiler.

Direnişteki işçilerden Kaya Doğan (55) ve Aynur Emre (42) ile direnişe dair görüştük.

Direnişe giden süreci anlatır mısınız?
2 yıldır MFS Turizm adında bir firmada çalışırken, ihale ile şirket değişti. İşletmeleri yeni firma Evrensel Hazır Gıda aldı. Bu geçiş sırasında işten atmaların olmayacağı sözünü verdiler. Ama  hukuksuz olduğunu sonradan öğrendiğimiz 'kendi isteğimle ayrılıyor'  belgeleri imzalattılar. Yeni firmada ilk kez işe başlıyormuşuz gibi 2 aylık deneme süresi koyarak tüm yasal yükümlülüklerinden ve alacaklarımızdan kurtulmuş oluyordu. 9 Şubat'ta işin başına geçen Evrensel Hazır Gıda düzenli ve planlı olarak 3-4 er kişiyi işten çıkarmaya başladı. 24 Şubat'ta benimde içinde olduğum 6 kişi de işten çıkartılınca artık buna karşı harekete geçmek gerektiğini karar verdik.

Şimdiye kadar kaç kişi işten atıldı?İşten atmalar devam ediyor mu?
40 kişinin üzerinde arkadaşımız işten atıldı. Biz eyleme başladığımız andan itibaren işten atılmalar durduruldu. Hatta hala çalışmakta olan arkadaşlara eyleme katılmamaları için gözümüzün önünde 100'er TL verdiler. Eyleme başlamış olmasaydı kalan 40 yakın arkadaşımızda işten atılacaktı.

Talepleriniz nedir?
Bir an önce işe geri dönüşümüzün sağlanmasını istiyoruz. Bir önceki firmadan kalan 1,5 aylık maaşlarımızın ödenmesini ve aynı yerde işe devam etmek istiyoruz.

Şimdi nasıl bir mücadele yürütüyorsunuz?
Şimdi Adliye içerisinde boykotu örgütlüyoruz. İşimizi istiyoruz! Haklı mücadelemize destek ver, adliye içerisinde çay içme, yemek yeme! Emeğimize göz dikenlere, alınteriyle kazandığın paranı verme!diyoruz.

Yapılan boykota destek ne durumda?
BES, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası, Kartal Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Hukukta soL Tavır Derneği ve Kafe Bar İşçisi Direnişte tüm süreçte yanımızda oldular ve olmaya devam edecekler.

Firma ile görüşme yapılıyor mu?
3 Mart'ta basın açıklaması yaptıktan sonra firmanın müdürü ve avukatı özellikle son 3 günde görüşmeleri sıklaştırdı. Karşı taraf bize işe alınmamız halinde başka bölgelere kaydırılacağımızı söylüyor. Bizde bununda da hukuksuz olduğunu aynı şekilde aynı yerde işe devam etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Görüşmeler devam ediyor.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Tüm taleplerimiz kabul edilene kadar direnişe ve bokota devam edeceğiz.