İşçiler kıdem tazminatı gaspına karşı sokağa çıktı

İzmir'de DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar ile TMMOB'a bağlı meslek odaları ve aralarında Türkiye Komünist Partisi'nin de olduğu bazı siyasi partiler, AKP'nin kıdem tazminatı gaspına yönelik düzenlemelere karşı sokağa çıktı. Ankara'da Çalışma Bakanlığı önünde ve İstanbul'da İşkur önünde işçiler sokaktaydı.

soL-İzmir

AKP'nin kıdem tazminatı hakkını budamaya yönelik girişimlerine karşı izmir'de sendika, meslek odası ve siyasi partiler eylem gerçekleştirdi. 

Çankaya'daki İşkur binası önünde toplanan yüzlerce işçi ve çalışan, "Kıdem haktır gasp edilemez", "Kıdeme uzanan eller kırılsın", "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Genel grev genel direniş" sloganları attı. 

Burada bir basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Kıdem tazminatı 80 yıllık temel bir işçi hakkıdır. Türkiye işçi sınıfı 1936'dan beri kıdem tazminatı hakkına sahiptir. İşçinin güvencesi, birikmiş emeğidir, alınteridir. Kıdem tazmniatı hükümetin ve patronların iddia ettiği gibi yük değil, haktır. Hükümet kapalı kapılar ardında kıdem tazminatını fona devretmeye çalışıyor. Fona devir, iş güvencesinin yok olmasıdır. İşten çıkarmaların kolaylaşması demektir" dedi. 

"İŞÇİLERİN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"

Hükümete seslenen Memiş Sarı, "Aklımızla dalga geçmeyin. İşçiyle dalga geçmeyin. İşsizlik rekor kırarken, işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi? Yapılması gereken, kıdem tazminatına yönelik ihalllere son vermektir. Kıdem tazmniantının kağıt üstünde korunması yetmez, kıdem tazminatı güvence altına alınmalıdır" diye konuştu. 

İŞTE İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Memiş Sarı, işçilerin kıdem tazmnitına ilişikin taleplerini şöyle sıraladı: 

  • Mevcut yasada tek kelimelik değişiklik yapılsın ve bir gün çalışana bile kıdem tazminatı ödenmesi sağlansın.
  • İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devlet ödesin ve işverenden haciz yoluyla tahsil etsin.
  • İflas halinde bankaların, devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesi öncelikli ve imtiyazlı olsun.
  • Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilsin.
  • Sendikalaşma önündeki engeller/barajlar kaldırılsın! Böylece örgütlenen işçiler haklarını savunabilsin.

ANKARA

Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde de bir eylem gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, buradaki konuşmasında, "Bu hakkımzdan kesinlikle geri adım atmayacağız" dedi.

İSTANBUL

İstanbul'da İşkur'un önünde toplanan işçiler "Kıdem tazminatı gasp edilemez" sloganı attı. 

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, yapılan eylemde konuştu. Çerkezoğlu, kıdem tazminatının işçilerin bedeller ödeyerek kazandığı bir hak olduğunu söyledi.