İşçi kadınların dünyası: Ne demek işyerinde regl oluyorum!

Kadınların yüzde 68’i işyerinde adet döngüleri hakkında konuşurken tedirgin olduğunu söylerken, yüzde 5’i çalışma arkadaşları adet döngüsünde olduklarını anlar “korkusuyla” çantalarıyla tuvalete gitmeye dahi çekindiklerini belirtiyor.

Mumsnet isimli bir ebeveyn sohbet sayfasında, “Snuffalo” adlı bir kullanıcı, “İşyerinde regl olmamdan dolayı azarlandığım için sinirlenmekte haksız mıyım?” başlıklı bir yazı yayımladı. Yazıda anlatılana göre, olayın başlangıcında erkek bir iş arkadaşı regl olduğu için kendisini utandırdı ve olaydan haberdar olan insan kaynakları birimi de erkek çalışanlarından taraf oldu. 

“Anonimlik” adına ismini vermediği ve yazıda “Guy” olarak adlandırdığı yöneticisi ve çalışma arkadaşı, ağrı kesiciler tek başına adet sancılarını kesmek için bir işe yaramadığından sıcak su şişesine başvurduğunda kadının masasına doğru yaklaştı. “Bu havada üşümen mümkün değil” tarzı bir yorum yaptığında, kadın bunun aslında ağrısını hafifletmek için olduğunu söyledi. Aldığı cevap karşısında yöneticinin kafası karıştı ve hatta kelimenin tam anlamıyla dehşete düştü. Bunu takiben de ortamı terk etti. 

'SAĞLIK SORUNUNU İNSAN KAYNAKLARINDA ÇALIŞMAYANLARA AÇMA'

“Guy”, daha sonra insan kaynakları birimiyle iletişime geçti. Olayın en çarpıcı noktası ise burada açığa çıktı. Olayı aktaran kadın: “10 dakika bile geçmeden, bir insan kaynakları yöneticisinden ‘Guy iyi olmadığını ve eve gitmen gerektiğini söylüyor. Her şey yolunda mı?’ şeklinde bir mesaj aldım” dedi. Buna cevap olarak “İyiyim. Aslına bakarsanız, içinde bulunduğumuz durum biraz tuhaf. Nasıldır bilirsiniz, sancım var ve sıcak su şişesi kullanıyorum. Bunu görünce Guy biraz şok oldu” yazdı. Cevabını gören yönetici bir süre sessiz kaldıktan sonra tamamen çevrimdışı oldu. Bundan 10 dakika sonra da İnsan Kaynakları Birimi müdürü kadını aradı ve bir toplantı odası bulup bulamayacağını sordu. Kadın toplantı odasını bulduktan sonra da müdür ona “sağlık sorunlarını” insan kaynaklarında çalışmayanlara açmaması gerektiğini, bunun onları rahatsız edebileceğini söyledi.

Aldığı uyarı karşısında şok olan kadın: “Müdür bana ‘Anlıyorum. Eğer o kadar kötüysen ve sıcak su şisesine ihtiyaç duyuyorsan eve git. Guy, bu durumdan oldukça rahatsız olmuş ve hareketin hiç “profesyonelce” değil’ dedi. Ben de oldukça kayıtsız ve profesyonel olan müdürüme bunun çok tuhaf olduğunu belirttim ve başka bir şey olup olmadığını sordum. O da yine oldukça profesyonel bir biçimde başka bir şey olmadığını söyledi ve hala aynı şeylere ihtiyaç duyuyorsam eve gitmemi 'rica' etti” diyerek olayı anlattı.

Bustle isimli internet sitesinde yayımlanan bu olay, kadınların işyerlerinde sıklıkla karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığının yalnızca bir örneği.

İşçi kadınların haftada en az 40 saatlerini verdikleri bu tür “ofis tarzı” iş yerlerinde, adet döngüsü hala bir çeşit tabu niteliği taşıyor. Her bir kadın için yıllık 4.87 dolara denk düşen ihtiyaç malzemelerinin sağlanmaması bir yana, kadınların yüzde 68’i işyerinde adet döngüleri hakkında konuşurken tedirgin olduğunu söylerken, yüzde 5’i çalışma arkadaşları adet döngüsünde olduklarını anlar “korkusuyla” çantalarıyla tuvalete gitmeye dahi çekindiklerini belirtiyor.