Hanehalklarının yüzde 22,4’ü yoksul

TÜİK’in açıkladığı aile istatistikleri, Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 22,4’ünün yoksul olduğunu ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılına ait Aile İstatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye’de yoksulluk sınırı altında yaşayan hanehalklarının oranı yüzde 22,4 oldu.

Hanehalkı tipine yoksulluk oranına da yer veren TÜİK, 2013 yılında tek ebeveynli ve en az bir çocuklu olan hanehalklarının yüzde 28,9’unun, 2013 için hesaplanan göreli yoksulluk sınırının altında yaşadığını kaydetti.

ÇOCUK SAYISI ARTTIKÇA YOKSULLUK DA ARTIYOR

TÜİK tarafından “25 yaşından küçük olup ekonomik açıdan pasif ve ebeveynlerinden en az biri ile yaşayan kişiler” olarak tanımlanan bağımlı çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranının yüzde 27,2 olduğu, olmayanlarda bu oranın yüzde 7,7’ye indiği belirtildi.

İki yetişkinli, üç ya da daha fazla bağımlı çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 2013 yılında yüzde 49,6 oldu.

ORTALAMA HANEHALKI BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞMEDİ

2014 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün değişmeyerek, 3,6 kişi olduğunu belirten TÜİK, illere göre ortalama hanehalkı büyüklüğü sıralamasında 7,3 kişiyle Şırnak’ın ilk sırada, 2,7 kişiyle Çanakkale’nin son sırada olduğunu kaydetti.

BOŞANMALARIN YÜZDE 39,6’SI EVLİLİĞİN İLK 5 YILINDA

2014’te boşanan çift sayısının bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artarak 130 bin 913 olduğu belirtildi. Kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il ise 2,87 ile Antalya oldu. Antalya’yı İzmir ve Muğla izledi.

TÜİK, 2014’te gerçekleşen boşanmaların yüzde 39,6’sının evliliğin ilk 5 yılında olduğunu belirtti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

TÜİK, Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması, 2014 sonuçlarına dayanarak, “eş veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine maruz kalmış ve kalmamış kadınların 6-14 yaşları arasındaki çocuklarında görülen bazı davranış sorunları incelendiğinde”, şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 30,6’sının çocuğunda ‘Anneye veya diğer çocuklara saldırgan olma’ davranışı görüldüğünü, aynı davranış için bu oranın şiddete maruz kalmamış kadınların çocuklarında yüzde 17,2 olduğunu kaydetti.

Aynı araştırma, şiddete maruz kalmış kadınların çocuklarının yüzde 51,9’unun “hırçınlaşarak ağlama” davranışı gösterdiğini de ortaya oydu.