Döviz kurunu Erdoğan artırıyor

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanını hedef alan açıklamalarının kurların yükselmesi amacını taşıyor olabileceğini söyledi.

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı'yı faiz oranı konusunda kamuoyu önünde sıkıştırmasının kurları yükseltmek, ekonomiyi soğutmak amacıyla yapılıyor olabileceğini söyledi. 

'ÇAĞIRSA GELMEYECEK Mİ?'

ASO Başkanı, Cumhurbaşkanı ve bazı bakanların açıklamaları manipülasyon mu sorusuna şöyle yanıt verdi: "Ben şunun yanıtını bulamıyorum. Merkez Bankası Başkanı, bazı kanunlarla görevlendirilmiş kamunun bir memuru. Bu devletin Cumhurbaşkanının Başkana mesaj vermek için basını kullanmasına ihtiyacı yok ki. Ne söyleyecekse çağırır makamına söyler, gönderir.  Demek ki başka şeyler var. Belki de kurların bu yolla yükselmesi isteniyor. Belki böyle bir belirsizlik yaratılması gerekiyor. Ekonomiyi soğutmak için, ihracatı kolaylaştırmak için gerekiyor olabilir. Yoksa‘Gel buraya’ dese Erdem Başçı gelmeyeceğim mi diyecek? Devletin memuruna sizin üzerinizden mesaj gönderme ihtiyacı var mı? Merkeze günah keçisi rolü biçmek için de bu yöntem izlenmiş olabilir.

'TÜRKİYE BÜYÜME HİKAYESİNİ KAYBEDİYOR'

Türkiye'nin son 3 yılda büyüme çizgisini kaybetmeye başladığını söyleyen Özdebir sözlerini şöyle sürdürdü: "O nedenle Merkez Bankasının faiz indiriminden daha önemlisi Türkiye'nin yatırım ihtiyacı ve yatırım yapılabilir ülke özelliğini devam ettirmesi. Yaratılan gerginliklerle Türkiye'nin büyüme performansı düştü. Türkiye'ye döviz girişi de azaldı. Büyüme hikayesini yeniden yaratmamız lazım. Hepimiz konuşuyoruz. Biz konuştukça Merkez Bankası'nın işi zorlaşıyor. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Piyasalar çok sığ. Çabuk manipüle ediliyor."