Dolar gece 4,97'yi gördü

TL'nin değer kaybı Pazartesi gününden bu sabaha kadar yüzde 7,5'e ulaştı. Dün gece 4,97'ye kadar çıkan dolar/TL, bu sabah 4,87 civarında seyrediyor. Yeni bakanlar listesine yönelik tepkilerin yanısıra, cari açığın beklentilerin çok üstünde gelmesi ve 24 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına yönelik beklentiler de hızlı yükselişte etkili görünüyor.

Haber Merkezi

New York borsasında hâlâ işlem yapılan TSİ ile gece saatlerinde dolar/TL 4,97'ye kadar çıktı. TL, dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesini gördü. Yurtdışında TL varlıkların satışından kaynaklanan yükselişin ardından dolar/TL sabah saatlerinde 4,87 civarında seyrediyor. Pazartesi sabahtan bu yana TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7,5'i buldu.

TL diğer para birimleri karşısında da değer kaybediyor. Euro 5,6 TL, sterlin ise 6,45 TL seviyesinde işlem görüyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün NATO Zirvesi'ne gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada döviz ve faizdek yükselişe yönelik soruya ""Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz" demişti. 

TL NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Erdoğan'ın yeni bakanlar listesini açıkladığı Pazartesi akşamı TL yüzde 3'ten fazla değer kaybetti. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı olarak Berat Albayrak'ın atanmasının "uluslararası sermaye" çevrelerini endişelendirmesi, sonraki açıklama ve değerlendirmelerle birlikte değer kaybında önemli etkenlerden biri oldu.

İkinci önemli etken Mayıs ayında cari açığın beklentilerden yüksek gelmesi oldu. 5,5 milyar dolar civarında olması beklenen cari açık 5,9 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı artmaya devam ederken turizm gelirlerindeki artışa rağmen cari açığın yükseldiği, dış kaynak girişinde yavaşlama olduğu görülüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi, ihracatta kur, faiz ve diğer fiyat artışlarından ötürü rekabet gücü kaybına bağlı olarak yavaşlama gibi gelişmeler yılın kalan aylarında cari açığın yükselmeye devam edeceğine, yılsonunda 60 milyar doları geçeceğine işaret ediyor. Kaynak girişinde ek mekanizmalar yaratılamazsa bir önceki yıla 13-15 milyar dolar aralığında artmış olacak söz konusu cari açık düzeyinin çevrilmesi güç görünüyor.

Aynı zamanda 24 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısında yeni bir faiz artırımı yapılmasına yönelik beklentilerin arttığı da görülüyor. Özellikle "uluslararası sermaye"nin bu eksendeki beklentileri de TL üzerindeki baskıyı artırıyor.

FINANCIAL TIMES: YABANCI YATIRIMCILAR ENDİŞELİ

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz oranlarının düşebileceğini işaret eden açıklamalar yapması ve yatırımcıların Türkiye ekonomisinin sağlığı hakkındaki endişeleri nedeniyle Türk hisse senetleri, fonlar ve Türk lirasının "darbe yediğini" yazdı. Gazete Türkiye'nin artan cari açığını ve borçlarını yönetebilmesi için yılda yabancı yatırımcılardan 200 milyar dolar sıcak para akışına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Haberde "Ancak yabancı yatırımcılar, gücü Erdoğan'ıın elinde toplayan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi altında Türkiye'nin 880 milyar dolarlık ekonomisinin nasıl idare edileceğinden endişe duyuyor" ifadesi kullanıldı.