Birleşik Metal İş'ten Posco Assan'daki işçi kıyımına sert tepki

Türkiye'nin en zengin 19'uncu grubu olan Kibar Holding'e ait Kocaeli’deki çelik üreticisi Posco Assan fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye 22 işçi işten atıldı. Birleşik Metal İş Sendikası bugün bir açıklama yaparak, "Posco Assan işçilerinin sendika hakkına dokunma" dedi.

Türkiye'nin en zengin 19'uncu grubu olan Kibar Holding'e ait Kocaeli’deki çelik üreticisi Posco Assan fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye 22 işçi işten atıldı. Birleşik Metal İş Sendikası bugün bir açıklama yaparak, "Posco Assan işçilerinin sendika hakkına dokunma" dedi. 

Güney Kore sermayeli Posco grubu ile Kibar Holding ortaklığıyla çelik üreten Posco Assan’ın Kocaeli fabrikasında çalışan işçiler, sendikalı olunca işten atıldılar.

Birleşik Metal İş Sendikası işçi kıyımına sert tepki gösterdi.

"22 İŞÇİNİN İŞ AKDİ FESHEDİLDİ"

Fabrikada 22 işçinin akitlerinin feshedildiğine dikkat çekilerek, sendikal örgütlenmenin anayasal hak olduğu vurgulandı. 

Sendikadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

İzmit’te faaliyet gösteren Posco Assan çelik fabrikasında örgütlenme faaliyetleri sonucunda çalışan işçiler, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücretler, iş kazası riskleri gibi temel sorunların çözümü için anayasanın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular. Posco Assan işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler.

Sendika iş yerinde toplu iş sözleşme imzalamak için yeterli çoğunluğu sağlayarak yetki tespiti için Çalışma Bakanlığı’na yasal başvurusunu gerçekleştirdi.

Hemen ardından iş yerinde sendikasız ve kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren tarafından işçiler üzerinde baskı uygulanmaya başlandı.

Öncelikle işçiler sendikadan istifa etmeleri için "ikna” edilmek istendi ve ardı sıra “ikna” olmayan ve anayasal haklarına sahip çıkan işçiler, göstermelik gerekçelerle işten atılmaya başlandı. Bugün itibariyle 22 işçinin iş akdi feshedildi.

Halen Posco Assan’da işçilerin sendikalaşmasının önüne geçmek için işten çıkarma tehditleri devam ediyor.

İşçilerin sendikaya üye olma hakkı, sadece anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır.

Ülkemizi ucuz emek cenneti, çalışanları da ücretli köle olarak görülmesi kabul edilemez. Posco Assan’a yapılan milyonlarca liralık yatırımlar, alınan teşvikler, sağlanan imkanlar, fabrikada çalışan işçilerin temel hakkını gasp etmek hakkı tanımaz.

İş yerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler geri alınmalıdır.

SENDİKA BAŞKANI BUGÜN FABRİKA ÖNÜNE GİDECEK

Birleşik Metal İş Sendikası genel başkanı Adnan Serdaoğlu, bugün (16 Kasım Perşembe) saat 17.00'de fabrika önünde bir basın açıklaması yapacak.