BHH Eskişehir'den 139 gündür direnen ICF işçisine ziyaret

Birleşik Haziran Hareketi Eskişehir'de 139 gündür direnen ICF işçisini ziyarete gitti. Ziyaret ICF işçileri tarafından coşkuyla karşılandı. İşçilerden Yasin Erkoca ile süreci ve direnişi konuştuk.

Benian Kara

4 aydan biraz daha fazla zaman önce, işten çıkarılmalarının ardından başladıkları direnişle beraber tanıdığımız ICF işçileri Eskişehir'in en soğuk günlerinde de fabrika önünde direnişe devam ediyor. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye işçilerden Yasin Erkoca direnişe giden sürecin başlangıcını ilk olarak 2 kişinin ardından da 11 kişinin daha işten çıkarılmasıyla başladığını söylüyor. Toplamda 13 işçinin işte çıkarılmasının ardından da fabrika önünde direniş başlıyor. 

Fabrika içinde Birleşik Metal-İş'in ne kadar zamandır örgütlendiğini sorduğumuzda Yasin Erkoca, 2 senedir çalışmalarını yürüttüklerini ama resmi olarak 1 gün içinde %77 oranını yakalayarak sendikanın temsiliyeti kazandığını ama işverenin buna karşılık yasal bir açığı kullanarak karşı dava açtığını, asıl amacın ise zaman kazanmak olduğunu söylüyor. Ayrıca son olarak sendikal örgütlülüklerinin %95 oranına ulaştığını da ekliyor. Bunda direnişin ilk gününden, 139. gününü doldurduğu bu vakte kadar, çok önemli gündemleri dışında işçileri direniş çadırında hiç yalnız bırakmayan DİSK Bölge Temsilcisi Bayram Kavak'ın da etkisi olduğu belirtiliyor. 

ULUSLARARASI SENDİKAL BAĞLANTILAR İŞVERENİ ZORLUYOR
Fabrikada 5. yılını doldurmak üzere olan Yasin Erkoca, işten çıkarılan 13 işçiden 2 arkadaşlarının işsizlik maaşı alamadığı için başka işlere girdiğini ama direnişte yanlarında olduklarını belirtiyor. Yine beraber işten çıkarıldıkları 5 kadın arkadaşlarının da direnişe destek olduğunu söylüyor. Erkoca, ankastre alanında büyük markalara üretim yapan fabrikanın iflasın eşiğinde olduğunu, yurtdışından sipariş alamadığını, bunun da uluslararası sendikal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sebebiyle olduğunu söylüyor. 

İŞE İADE DAVASININ SONUCU BEKLENİYOR
Diğer taraftan işe iade davası devam ediyor ve sonucun çok yüksek ihtimalle işçilerin lehine çıkması bekleniyor. Bir diğer gündem ise temsiliyet konusunda yaşanan çekişmeli durum. Yargıtaya intikal eden ve 15 gün içinde gelmesi gereken karar 1.5 aydır işçilere ulaşmamış. Bu durumda dilekçe yazmanın da Yargıtay'ı Yargıtay'a şikayet etmek olacağı için bir anlamı olmayacağını söylüyorlar. Bundan sora sendika temsiliyeti meselesinde yaşanacak süreç ise 60 günlük bir arabuluculuk, çözüme kavuşmadığı takdirde ise 60 günlük grev hakkı ve son olarak ikinci 61. günde temsiliyetin doğrudan sendikaya geçmesi ihtimali. Yasin Erkoca'nın bu sürece dair tahmini ise, işverenin bu çekişmeyi sonuna kadar götüreceği.

Fabrikanın uluslararası bağlantıları ve teknolojik altyapısı göz önüne alındığında üretimi tamamen durdurulması mümkün görünmüyor. Yine de küçük de olsa, el değiştirme ile birlikte başka bir dönemece girilmesi ihtimali bulunuyor. Burada değişmeden kalacak tek etken ise işlerini ve fabrikalarını en başından beri sahiplenerek mücadele azmini sürekli büyüten işçiler. Yaşanacak her bir değişimde Birleşik Haziran Hareketi ziyaretçilerini "Güle güle dostlar, yine bekleriz." sloganları ve alkışlarla yolcu eden işçilerin, 139 gündür süren mücadelesi de rol oynamış olacak.