AİHM'den 'kurumsal e-posta gizliliği' hakkında önemli karar

AİHM, kurumsal e-posta gizliliği kapsamında önemli bir karar yayınladı: Çalışan ayrıntılı şekilde bilgilendirilmeli!

Dış Haberler

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kurumsal e-postanın gizlilik kapsamını tanımlayan bir kararla, şirketlerin e-posta hesapları izleme durumlarını, gizlilik ihlaline neden olmaması amacıyla öncesinde çalışanlarına bildirmesi gerektiğine hükmetti.

Romanya'da 10 yıl önce ailesiyle iletişim kurmak için iş yeri e-posta adresini kullanan Bogdan Barbulescu işten atılmış, mahkeme ise patronu haklı bulmuştu. Romen mahkemenin kararını Barbulescu'nun özel yazışmalarını korumakta başarısız olarak ilan eden AİHM, patronun e-posta izleme mekanizmasını öncesinde işçiye söylemediğini vurguladı.

Patronlar, çalışanların e-postalarını kontrol etmeyi talep ettiği ancak çalışanların aynı adresleri günden güne daha fazla kişisel işleri için de kullanıyor olması, e-posta gizliliği hakkında tartışmalara neden oluyor.

Ne yazık ki pek çok mahkeme, konu hakkında patronların yanında olmayı tercih etti. Belçikalı hukuk firması Claeys & Engels Antwerp'den Stephanie Raets, kararlarda mahremiyetin tarafında olunmadığını vurguladı. Raets, karardan çıkan en büyük dersin, patronların mahremiyeti engelleyebileceği ama sıfıra indiremeyeceği olduğunu söyledi.

Barbulescu'nun çalıştığı şirket, yahoo messenger'ı kullanarak nişanlısı ve ağabeyine attığı e-postaların çıktılarını almış ve mahkemeye kanıt olarak sunmuştu.