'Vatandaşa açılan' özel hastanelerde fark ücreti soygunu

AKP övünerek “Özel hastaneleri vatandaşa açtık” diyor özel hastaneler ise fark ücreti adı altında vatandaşı soyuyor. İstanbul'da 80 özel hastaneden 60'ının hastadan alınacak yüzde 90'lık fark ücretini yüzde 300'e kadar çıkardığı tespit edildi.

Yasalar, A sınıfı hastanelerin hastadan ayakta tedavi için en fazla 39 lira alabileceğini söylerken, 595 liralık fatura kesildiği ortaya çıktı.

Bugün'ün haberine göre, Hasta Aktivistleri Derneği'nin İstanbul'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde yaptığı araştırma birçok hastanenin fark ücreti tutarını yükselttiği belirlendi.

Yapılan araştırmada, 80 hastane tek tek aranarak kardiyoloji ve dahiliye poliklinikleri için randevu talep edildi ve ne kadar muayene ücreti istenildiği soruldu. Araştırma sonucunda hastanelerin yüzde 75'i muayene ücretinin çok üstünde fark ücreti aldığı tespit edildi.

Orhan Demir: "Özel hastaneler haksız kazanç elde ediyor, devlet buna göz yumuyor"
Hasta Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir, yasal mevzuata göre Özel hastaneler en fazla yüzde 90 fark ücreti alabileceğini buna rağmen hastaneler yüzde 150-200 hatta 300'e kadar fark ücreti aldığını ifade etti.

Örneğin kardiyoloji muayenesi için bir özel hastane hastadan en fazla 35 lira fark ücreti alması gerekirken, 70 lira aldığını anlatan Demir, "Yani yasanın belirlemiş olduğu miktarın iki katı. Ya da bir gebe kadın muayene olmak için özel hastaneyi tercih ettiğinde kendisinden yüzde 90 değil yüzde 180 fark alıyor. Bunu yaparak hem yasaya muhalefet etmiş oluyor hem haksız ve yersiz kazanç elde ediyor. Devlet de buna göz yumuyor" dedi.

Ayrıca acil servisleriyle ilgili ciddi skandalların söz konusu olduğuna değinen Demir, "Kişi acil olarak hastaneye gidiyor ama özel hastane fark ücreti alabilmek için hastaya 'Acil değilsin' diyor. Oysa mevzuata göre acilden gelen kişilerden acil durumu sonlana kadar kesinlikle ücret alınamaz.

Demir: Devlet 30 bin lirasını alırken, ben 30 liramı alamadım
Demir, 27 Mayıs'ta uygulamaya geçen yeni düzenlemeye göre bu kurala uymayan hastane tespit edildiğinde acil hariç faaliyeti 1 gün süre ile 2. tespitte 3 gün, 3. tespitte 10, 4. tespitte 1 ay, 5. tespitte 3 ay ve 5. tespitte hastanenin ruhsatı iptal edildiğini vurguladı.

Demir, "Hasta parasının iadesi için Borçlar Kanunu'na göre hastaneye dava açması lazım ki, bu zahmetli bir iş. Aynı şeyi ben yaptım. Devlet hastaneye 30 bin lira ceza kesti ama ben fazla ödediğim 30 lirayı geri alamadım. Yani devlete 30 bin lira kazandırdım ama kendi 30 liramı alamadım" İfadelerini kullandı.