Ticaret şart!

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya'ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Irak Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban ile beraberindeki heyetle görüşen Bakan Tüzmen, görüşme sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Tüzmen, Rusya'nın Türkiye için iyi bir ticaret ortağı ve aynı zamanda stratejik ortağı olduğunu ifade ederek bu nedenle ilişkilerin "çok daha iyi" devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yalnızca Türkiye'nin Rusya'ya değil, Rusya'nın da Türkiye'ye bağımlılığının bulunduğunu ve Türkiye'nin Rusya'nın ihracatında 5'inci büyük ülke olduğunu hatırlatan Tüzmen "Türkiye'nin petrolde yüzde 40, doğalgazda yüzde 60 oranında Rusya'ya bağımlı ancak Rusya'nın da ihraç pazarları bağlamında ve Türkiye'nin transit ülke konumunda bulunması nedeniyle Türkiye'ye karşı bağımlılıkları bulunduğunu söyledi.

"Tedbir paketimizi uygulayacağız"
Bakan Tüzmen, Rusya'ya ticarette yaşanan sorunlara ilişkin açıklamasında Rusya'nın gümrük kapılarında Türk TIR'larını herhangi bir neden olmaksızın başka ülkelere yapılmayan bir şekilde engellediğini, bu engellemelerin tamamıyla Türkiye açısından Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ve bu engellemelerin "tarife dışı engel" kapsamına girdiğini iddia etti.

Tüzmen "Bu tip uygulamalarla karşılaşıldığı için biz de kendi tedbirler paketimizi uygulamaya koyuyoruz, pazartesi gününden itibaren bunları göreceksiniz" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Rusya'ya karşı uygulayacağı tedbir paketinin, açık açık, etap etap, yavaş yavaş yerine geleceğini belirterek, "Biz daha önce söyledik, (rahatsız edilirsek, rahatsız ederiz) dedik" dedi.