S&P'den AKP'ye Suriye uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P yaptığı son açıklamayla AKP ile arasında başlayabilecek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Hatırlanacağı üzere geçen Mayıs ayında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana düşürmüştü. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan kararın tamamen ideolojik ve siyasi olduğunu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise S&P’nin "standardı kaymış" olduğunu ifade ederek AKP ile S&P arasındaki tartışmayı başlatmıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin son açıklamaları ise AKP ile başlayabilecek yeni bir tartışmanın konusu niteliğinde. Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren S&P, Suriye'deki durumun komşu ülkelerin kredi notu üzerindeki riskleri artırabileceğine dikkat çekti.

S&P tarafından yapılan açıklamaya göre, Suriye'deki çatışma ve gerilimin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu komşu ülkelerin kredi notu üzerindeki riskleri artırabileceği dile getirildi.

Suriye'deki durumun ülke sınırları içinde kalacak bir iç savaş halinde devam etmesinin beklediğini ifade eden S&P, bu değerlendirmenin çatışmanın yapılan tahminlerin ötesine geçerek tırmanması halinde değişeceğini belirtti.

Suriye'deki çatışmaların Lübnan, Ürdün, İsrail, Türkiye ve Irak için riskleri arttırabileceğinin kaydedildiği açıklamada, Türkiye ekonomisinin ve mevcut kaynaklarının büyüklüğü nedeniyle kredi notunu Suriye'deki çatışmanın yarattığı mali, siyasi ve güvenlik risklerinden koruduğu belirtilen raporda, buna rağmen güvenlik sorunlarının hızla tırmandığı ve olasılıklar dâhilinde olmayan bir senaryoda ise kredi notu üzerindeki etkisinin olumsuz olabileceği vurgulandı.

(soL-Ekonomi)