Sanayi ve ticaret "imamı" konuştu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, sicil affına dair açıklamalarında "Merkez Bankası'nı ve tüm bankaları 'vicdani' davranmaya davet ettiğini" söyleyerek, "Allah affediyor, umarım bankalar da affedecektir" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan dün Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) tarafından düzenlenen toplantıda sicil affı ve ekonomik kriz ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bakan'ın "Fantezi olsun diye kanun çıkarılmaz. Merkez Bankası ve tüm bankalarımızı vicdani davranmaya davet ediyorum. Allah Affediyor. Umarım bankalar da affedecektir" biçimindeki ifadesi özellikle dikkat çekti.

TÜGİK tarafından düzenlenen "Genç İşadamları Soruyor' toplantısında konuşma yapan Bakan Çağlayan, küresel krizin Türk sanayine etkilerini ve bu süreçte Bakanlık ve hükümet olarak aldıkları ve alacakları tedbirleri değerlendirdi.

Şirket birleşmelerine destek
Çağlayan, şirket birleşmelerine ilişkin yaptıkları çalışmalara da değinerek Türkiye'deki şirketlerin önemli bir kısmının küçük ölçekli olduğunu ve bu ölçeklerin büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Bakanlık olarak şirket birleşmelerini destekleşecek çalışmalar yaptıklarını, birleşecek şirketlere vergi kolaylığı sağlanacağını belirtti.

Kriz mi, "yağışlı hava" mı?

İş dünyasının yeni bir tedbir paketi beklentisi içerisine girdiğini ve bunu doğru bulmadıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, "Kriz var ve 6 ay sıkıntılı geçecek. Hazırlıklı olmalıyız. Ümit ediyoruz kriz 3. çeyrekten itibaren artık Türkiye'den çıkmaya başlayacaktır" diye konuştu.

Bakan'ın açıklamalarındaki, Türkiye'nin krizden çıkması yerine krizin ülkeden çıkması beklentisi, Çağlayan'ın ekonomik krizi, çaresizlikle geçmesi beklenecek doğal bir afet gibi algıladığı yorumlarına neden oldu.

Otomotiv patronuna destek
Bakan Çağlayan, otomotiv sektörüne yönelik eylem planının Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tamamlandığını ve Hazine, Maliye ve ilgili bakanlıklarla birlikte yakında masaya yatırılacağını ifade ederek "Sektöründeki iç pazarı kuvvetlendirecek A, B ve C tedbirlerini alıyoruz. Bu tedbirler içerisinde sadece mali tedbirler yok. Kısa, orta ve uzun vadeli gerek mevzuat gerek mali ve gerekse de hukuki tedbirler hazırladık" dedi

Kriz bahane, beklenti kârı katlamak
TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise, konuşmasında "SSK priminde yapılan indirim, Sicil Affı'nın çıkartılması ve KOBİ kuruluşlarına açılan yeni kredi imkânlarının piyasanın bir nebze de olsa nefes almasına imkan sağladığını" ifade ederek, "Ancak sizler de takdir edersiniz ki, bu tedbirler can suyu niteliğinde, sadece işletmelerimizin günü kurtarmasını sağlamıştır. Ancak geçtiğimiz yıllarda yakaladığımız ekonomik büyümeyi yeniden görebilmemiz ve hayatımızı devam ettirebilmemiz için, kesinlikle bundan daha fazlasına ihtiyacımız var" dedi.

Sesli'nin açıklamaları, patronların derdinin krizi bahane ederek kârlarını artırmak olduğunun ilk ağızdan "itirafı" biçiminde yorumlandı.