Rusya'da özelleştirme sürüyor

Rusya hükümeti, 2009 yılı içerisinde 239 kamu işletmesini ve 324 ortak hisseli şirkette bulunan kamu iştirakini özelleştirmeye hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya hükümeti, 2009 yılı özelleştirme planını görüşmeye hazırlanıyor. Planın taslak hali, 2009 yılı içerisinde 239 kamu işletmesinin satılmasını, ayrıca ortak hisseli 324 şirkette bulunan kamu iştirakinin tasfiye edilmesini öngörüyor.

2008 yılı başı itibariyle Rusya hükümetinin elinde 5 bin 709 kamu işletmesi ve 3 bin 974 kamu iştiraki bulunuyordu.

2009 yılı planı, büyük işletmeleri kapsamıyor. Plandan elde edilmesi beklenen miktarın düşüklüğü de bunu gösteriyor. Rusya Hükümeti, 2009 yılı özelleştirmelerinden 12 milyar ruble bekliyor ve bu yaklaşık yarım milyar dolara tekabül ediyor. Bu miktar özelleştirilecek işletme sayısına oranlandığında işletme başına hayli düşük bir özelleştirme bedeli çıkıyor.

"Tek yıllık planlar yeterli olmuyor"
Hükümet ayrıca, özelleştirme planlarının uzunluğunu da tartışmaya açmış bulunuyor.

Hükümet içinde Rusya'nın dev kamu işletmelerinin özelleştirilmesinden yana olanlar, bir yıllık özelleştirme planlarının yeterli uzunluğa sahip olmadığını ve özelleştirme planlarının üç yıllık tasarlanması gerektiğini savunuyorlar.

Sovyetler Birliği'nin çözülüşünün ardından özelleştirme, eski Doğu Bloku ülkelerine, IMF ve Dünya Bankası tarafından belirlenen kapitalizme geçiş ekonomisi programı çerçevesinde önerilmişti.