Milli Piyango'nun talibi bol

Şans oyunları oynatma lisansı özelleştirmesi iştah kabartıyor. İhaleye başvuranların arasında Doğan Grubu ve Turkcell gibi yerli devlerin yanı sıra uluslararası şirketler de bulunuyor

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bir basın açıklaması ile, 16 Şubat itibariyle Milli Piyango özelleştirmesi için beş tane ön yeterlilik başvurusu yapıldığı belirtildi.

Kazananın 10 yıllığına şans oyunları düzenleme lisansını elde edeceği, ayrıca Milli Piyango İdaresi'ne ait piyango ve kazı-kazan ile tüm sayısal oyunların sahibi olacağı özelleştirmeye katılan taraflar şöyle:

* Doğan Şirketler Grubu - Lottomatica (İtalya) Ortak Girişim Grubu
* Intralot (Yunanistan)
* DAF Araştırma Geliştirme A.Ş. - OPAP (Yunanistan)
* Österreichische Lotterien Gesellschaft (Avusturya)
* Şans Oyunları Yatırım Holding A.Ş. (Tepe İnşaat ve Turkcell ortaklığı)

Katılımcılarda "para ve tecrübe" aranıyor
İhaleye katılacak olan şirket veya konsorsiyumların, 2006 veya 2007 yılında en az 250 milyon dolar toplam varlık ve en az 150 milyon dolar özkaynağa sahip olmaları isteniyor. Ortak girişimle katılınması ve ortaklardan birinin yatırım fonu olması halinde, toplam özkaynakları ve toplam varlıkları yerine, söz konusu yatırım fonunun bağımsız denetçiler tarafından verilen beyannamede belirtilen "yönetimi altındaki fonlar" tutarı en az 2 milyar dolar olacak. Yatırım fonları ortak girişim grubu içinde en fazla yüzde 40 oranında paya sahip olabilecek.

Ayrıca katılımcı şirket veya konsorsiyumların en az yüzde 10'unu oluşturan bir ortağının, en az 2 yıl süreyle, en az 2 bin terminalden oluşan bir çevrim içi şans oyunları ağı üzerinden, lisansa konu oyunların veya benzer işlerin operatörlüğünü yapmış olması isteniyor.

Hani yüzde 100'ü yabancı olmayacaktı?
İhalenin başlangıç aşamasında, şartnameye yüzde 100'ü yabancı olan katılımcıların ihaleye katılamayacaklarına dair bir ibare konması gündeme gelmişti. Ancak ihale süreci ilerledikçe, bu gündemin uydurma olduğu ortaya çıktı. Halihazırda ihaleye katılan beş gruptan ikisi yüzde 100 yabancı sermaye yapısına sahip bulunuyor.

Katılımcılar arasında bir de kamu kuruluşu var. Hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamayan DAF Araştırma Geliştirme A.Ş. ile ortak girişim grubu kurarak ihaleye katılan OPAP şirketi, Yunanistan'da sayısal lotaryalar ve spor bahisleri düzenliyor. Geçtiğimiz aylarda uluslararası genişleme konusunda Türkiye'ye öncelik verdiğini açıklayan şirketin yüzde 34,4'ü Yunanistan devletine ait.