Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

Geçen hafta 1,7815'i gören dolar, bugün 1,8250 TL değerine ulaştı. Merkez Bankası tarafıdan yapılan açıklamada yarından itibaren döviz satım ihalelerine başlanacağının belirtilmesi üzerine 1,81 TL civarına döndü.

soL (HABER MERKEZİ) Doların yükselişi durdurak bilmiyor. Geçen hafta 1,79'u aşarak tarihin en yüksek değerine ulaşan dolar, bugün sabah saatlerindeki 1,7815 lira civarı taban fiyatından hızla yükselerek 1,8250 lirayı gördü ve yeni bir rekora ulaştı.

Bu gelişme üzerine Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada "Döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla 10 Mart 2009 tarihinden itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verilmiştir" denildi. Açıklamada, ihalelerle satımı yapılacak döviz tutarının 50 milyon dolar olarak belirlendiği ve gerekli görüldüğünde bu mikltarın artırılabileceği ancak bu durum piyasadaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı ve kurlarda aşırı dalgalanma gözlendiği takdirde Merkez Bankası'nın doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabileceği bildirildi.

Açıklamanın ardından dolar 1,81 TL'nin altına düştü, fakat önümüzdeki haftalarda doların yükselişini sürdürerek kademeli olarak 1,85 ve 2 TL değerlerini bulabileceği bekleniyor. Piyasa çevreleri tarafından yapılan yorumlarda ise, IMF ile görüşmelerin gecikmesinin Türkiye'nin zararına olduğu yönündeki söylem ağırlık kazanıyor.