Meksika’da kriz sokağa döktü

Meksika’da binlerce çiftçi hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğundan şikayet etti.

soL (DIŞ HABERLER) Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde artarak devam eden krize karşı protesto gösterilerinin bir benzeri de Meksika'da yapıldı. Hükümetin krize karşı aldığı önlemlerin yetersiz olduğundan şikayet eden Meksikalılar Devlet Başkanı Felipe Calderon'un petrol fiyatlarını dondurmasını ama mazot fiyatlarında bir kontrol uygulamamasını protesto etti. Çoğu çiftçi olan protestocuların makinelerini çalıştırmak için artık çok yüklü masrafları göze almak zorunda olması çiftçilerin Calderon'a öfkelenmesine neden oldu.

Meksika'ya özellikle ABD'de yaşayan Meksikalı akrabalardan gelen "işçi dövizi" denilen nakit yardımları da kesilmiş durumda. Ülkenin ikinci en önemli yurtdışı gelir kaynaklarından biri olan akraba yardımları Merkez Bankası'nın bildirdiğine göre %3.6 oranında düşerek 25 milyar dolara geriledi. Bu yardımın kesilme nedeni ise çoğu ABD'de yaşayan ve krizle birlikte işsizlikten ilk önce etkilenen göçmenler arasında bulunan Meksikalılar.

Meksika hükümeti yaklaşık 10 gün önce enflasyon artışını engellemek için bazı gıda fiyatlarının yükselişine sınırlama getirmişti. Gıda sektöründe kullanılan yakıt, fasülye ve meyve sularına yapılan fiyat sınırlamasının nedeni gıda fiyatlarındaki enflasyonun %8'i geçmesi oldu.