İsviçre'den Uzanlar'a kötü haber

Uzan ailesi tarafından dolandırılan Motorola ve Nokia, almaya hak kazandıkları tazminatı ailenin İsviçre hesapları üzerinden tahsil edecek. Uzan ailesi Motorola'yı şimdiye dek oyalamayı başarmıştı.

soL (HABER MERKEZİ) İsviçre Yüksek Mahkemesi, Motorola şirketinin Telsim'in eski sahibi Uzanlar'dan olan alacaklarını, ailenin İsviçre bankalarındaki hesaplarından tahsil edebileceğine karar verdi.

Nokia ve Motorola şirketleri 1998'den 2000'e dek olan anlaşmaları süresince Uzanlar'ın şirketi Telsim'e 2,7 milyar dolar kredi sağlamış, daha sonra ise Uzanlar'ın 1 milyar doları kendi hesaplarına aktardığı ortaya çıkmıştı. Nokia ve Motorola, Telsim tarafından dolandırıldıklarını belirterek Uzan ailesine ABD'de dava açmıştı. Yargıç 2003'te verdiği kararla Uzanlar'ın Motorola'ya 4 milyar dolardan fazla para ödemesine ve Uzan ailesinden 5 kişinin ABD'ye ayak basmaları halinde tutuklanmasına hükmetmişti.

Motorola daha sonra Uzanlar'ın hesaplarının dondurulması için İsviçre Mahkemesi'ne başvurmuş ve Zürih Yüksek Mahkemesi bunu onaylamıştı. Uzanlar ise Amerikan mahkemelerinin bu davaya bakmaya yetkili olmadığını söyleyerek mahkemeye itiraz etmişti.

Kararı ABD verdi
Bu başvuru Zürih Bölge Mahkemesi tarafından uygun bulunurken, İsviçre Federal Mahkemesi dün bu kararı fiilen bozdu. Mahkeme, Motorola'nın Uzan ailesine karşı açtığı davanın ABD yargısının yetkisinde olduğunu, İsviçre mahkemelerinin sadece bu davada İsviçre bankalarındaki ilgili hesaplar konusunda karar verdiğini kaydetti.

Uzanlar'ın bir Amerikan firmasını dolandırması bazı çevreler tarafından milli gurur meselesi haline getirilmişti. Hatta genel seçimlerde bu olay, üstü kapalı olarak Genç Parti'ye yönelik bir yıpratma kampanyası olarak kullanılmıştı. Uzan'ın dolandırıcılık faaliyetleri ise bununla sınırlı değil. AKP döneminde malvarlıklarının büyük bölümüne el konan ancak elde ettikleri birilkimin yasallığı tartışılan Uzan ailesinin bu yeni gelişme karşısında ne yapacağı merak ediliyor.