GAP’a İtalyan sermayesi

AKP’nin GAP Eylem Planı ardından bölgeye yabancı yatırım çekmek için Devlet Bakanı Ekren bir heyetle İtalya’ya gidiyor. AKP hükümeti GAP için kaynak ihtiyacını büyük oranda işsizlik fonu üzerinden karşılayacağını duyurmuştu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığındaki bir heyet GAP ile ilgili tanıtım yapmak için İtalya'ya gidiyor.

Heyet, altyapı, enerji, tarım, gıda endüstrisi ve tarımsal mekanizasyon sektörlerinde faaliyet gösteren 100'ü aşkın İtalyan işadamının katılacağı toplantılarda GAP'a yatırım olanaklarını anlatacak.

İtalyan Gıda Üreticileri Birliği'nin GAP bölgesinde 85 gıda imalathanesi kuracağı daha önce açıklanmıştı. AKP tarafından açıklanan GAP Eylem Planı ardından ABD, İsrail, Suudi Arabistan, Çin ve Fransa'nın bölgede yatırım olanakları için araştırma yaptığı biliniyor. Şu ana kadar GAP kapsamında ABD, İsrail, Hollanda ve Kanada ile kurumsal ilişkiler söz konusu.

Dünya Bankası, BM Kalkınma Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü gibi bazı kuruluşlar da bölgeye yönelik bazı projelere katkı sunarken, Musevi - Amerikan Ortak Yarım Komitesi adlı bir kuruluş Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuklar için bir proje yürütüyor.

AB fonlarının da bölgeye yönelik projelere aktarılması da plan dahilinde. Şu ana kadar GAP'a gerçekleştirilen yabancı yatırımların ağırlıklı olarak baraj inşaatı gibi alt yapı alanları olduğu görülüyor.

AKP GAP için kaynak ihtiyacını işsizlik fonundan karşılayacağını duyurmuştu. Yine GAP Eylem Planı kapsamında yabancı sermaye yatırımlarına öncelik verilmesi hedefleniyordu.