Eylülde hem ihracat hem de ithalat geriledi

TÜİK tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, eylül ayında hem ihracat hem de ithalat endeksleri geriledi.

İhracat birim değer endeksi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8, ithalat birim değer endeksi de yüzde 2,6 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 Eylül ayı Dış Ticaret Endeksleri’ni açıkladı. TÜİK tarafından baz alınan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre, Eylül ayında ihracat birim değer endeksi 2011'in aynı ayına göre yüzde 2,8, ithalat birim değer endeksi de yüzde 2,6 azaldı.

İhracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 9,5, balıkçılıkta yüzde 8,1 ve imalat sanayinde yüzde 2,6 azalırken, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1 oranında arttı.

İthalat birim değer endeksi de geçen yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 14,9, imalat sanayinde yüzde 2,3 azalırken, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1,1 oranında artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise bu yılın Eylül ayında, bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 9,7 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 1 oranında arttı.

Eylül ayı miktar endeksleri
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise bu yılın Eylül ayında, bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi ise yüzde 9,7 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 1 oranında arttı.

İhracat miktar endeksi ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 14,9, balıkçılıkta yüzde 1,5, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 21, imalat sanayinde yüzde 25,3 artış gösterdi. İthalat miktar endeksi ise ana sektörlere göre tarım ve ormancılıkta yüzde 43,2, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 5,9 artarken, imalat sanayinde yüzde 7,4 azaldı.

(soL-Ekonomi)