En iyileri satarlar!

Fortune dergisinin Türkiye için yaptığı ilk 500 şirket araştırmasında özelleştirilen kamu işletmeleri başta..

soL (HABER MERKEZİ) Fortune dergisi tarafından Türkiye için yapılan ve 2007 yılını kapsayan ilk 500 şirket araştırmasında en büyük şirketlerin özelleştirilen veya özelleştirilmesi düşünülen kamu işletmeleri olduğu görüldü. Araştırmada Türkiye'nin en büyük şirketi TÜPRAŞ olurken, ikinci sırayı İstanbul Avrupa yakası elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ, üçüncülüğü Petrol Ofisi, dördüncülüğü ise Türk Telekom aldı.

Fortune dergisi tarafından yapılan araştırma, finans kuruluşlarını kapsamıyor.

İlk 500 şirketin 2007 yılı toplam net kârı 20 milyar YTL, toplam satış gelirleri ise 337 milyar YTL olarak bulgulandı. Böylelikle ortalama yüzde 6 net kâr eden büyük şirketler, 2007 yılında TÜİK tarafından üretim yöntemiyle hesaplanan 856 milyar YTL'lik GSMH'nın yaklaşık yüzde 40'ını ürettiler.

Çalışmada ayrıca özelleştirilmesi veya tasfiye edilmesi düşünülen kamu kuruluşlarının nasıl zarar etmeye bırakıldığı da görüldü. Yaklaşık 1 milyar YTL ile en fazla zarar eden şirket ünvanını aynı zamanda en büyük ikinci şirket olan TEDAŞ alırken, Türkiye Taşkömürü Kurumu 421 milyon YTL zarar ile en fazla zarar eden ikinci şirket oldu. Bu rakamların kısa süre içerisinde özelleştirmeciler tarafından ilgili kurumlara dair özelleştirme bahanesi olarak öne sürüleceği düşünülüyor.

İlk 500 şirketin 251'i İstanbul'dan çıkarken, İstanbul 197,4 milyar YTL net satış ile satışların yüzde 58,5'ini gerçekleştirdi. Net satış oranlarında İstanbul'u sırasıyla yüzde 13,2 ile Ankara, yüzde 4,2 ile İzmir ve yüzde 2,4 ile Bursa takip etti.

Araştırmanın tanıtıldığı basın toplantısında, büyük şirketlerden yüzde 35'inin bilgilerini paylaşmaktan kaçındıkları için araştırmaya dahil olmadığı belirtildi. Araştırmanın tanıtım sunumunu yapan, Fortune dergisi adına araştırmayı yürüten Finar D&ampB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seval, araştırmaya katılmayan şirketlerin genelde kâr seviyelerini müşterileri ve bayiilerinden saklamak istediklerini dile getirdi.