Devletten Halkbank'a havale

SSK ve Bağ-Kur Prim ödemelerinde devlet vatandaşları Halk Bank'a 'havale' etti.

soL (HABER MERKEZİ) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar prim alacaklarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde vatandaşlarının ödemelerini Halk Bank kredisiyle de yapabileceklerini açıkladı. Acar ayrıca, devlete çıkarılan sağlık harcamaları tutarında gerçekleşen yüzde 77 artış nedeniyle özel sağlık hizmeti veren kuruluşlara, "yeni döneme hazır olun" çağrısı yaptı.

Acar, SGK ile Halk Bankası arasında 'Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması' programı çerçevesinde belirlenen 'düşük faizli kredi temini' protokolünün imza töreninde çeşitli açıklamalarda bulundu. SSK ve Bağ-Kur Prim ödemelerde yasal düzenleme gereği son başvuru tarihinin 28 Temmuz 2008 olduğunu söyleyen Acar, "Bu sürenin uzatılması mümkün değildir" şeklinde konuştu. Acar peşin ödemelerde, ceza ve faizin yüzde 85'inin silindiğini ifade etti. Acar, Halk Bank ile varılan protokolle ilgili olarakta, "kuruma yüksek miktarda borcu olan vatandaşlarda gerekli şartları sağlamaları karşılığında bankanın sağlayacağı krediyi kullanabilecek. Bu sayede, alacakları kredi ile borçlarını peşin ödeyecek olan, borçlular yüzde 85 indirimden faydalanabilecek" şeklinde konuştu. Acar'ın yaptığı bu açıklamalar, vatandaşların banka kredisini ödeyememesi halinde neyle karşılaşılacağına ilişkin bir fikir vermezken, protokolün vatandaşın devletle arasındaki ilişkiyi, bankaya havale etmesi dikkat çekiyor. Halk Bankası'nın da kısa vadede özelleştirilmesinin gündemde olması vatandaşın mağduriyetini daha da artıracak.


A
car özelden dertliymiş

Acar, açıklamalarında sağlık hizmetlerinde görülen suistimallerle ilgili olarak değerlendirmeler yaparken, sağlıkta özel soygunun hangi aşamaya geldiği istatistiklerde kendini gösteriyor. 2007 sonu itibariyle toplam sağlık giderlerinin 19.9 katrilyon olduğunu söyleyen Acar, 2008 yılı ilk ayı içinse sağlık giderlerinin 12,6 katrilyona ulaştığını, 2007 ile 2008 yılının ilk altı ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin üniversite ve özel hastanelerde yüzde 77 oranında arttığını söyledi. "Bu oldukça dikkat çekicidir" değerlendirmesinde bulunan Acar bu açıklamaların ardından sağlık giderleri ile ilgili denetim çalışmalarını geçmiş dönemlere göre daha fazla ağırlaştırdıklarını öne sürdü. Kurum olarak her ay mutlaka bu sağlık harcamalarını değerlendireceklerini söyleyen Acar, özel sağlık hizmetleri sunanlara seslenerek, "Amacımız, geriye dönük bu insanlara ceza yazmak değil. Ama önümüzdeki süreci daha sağlıklı şekilde birlikte değerlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.