Büyük bankalar kötü durumda

Amerika’nın en büyük bankalarından Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve GMAC’in stres testi sonuçları düşük çıktı. Test sonuçlarına göre en riskli durumdaki banka olan Bank of America’nın önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleşebilecek en kötü ekonomik koşullarda ayakta kalabilmesi için 34 milyar dolar ek kaynağa gereksinimi var.

soL (Ekonomi) Amerikan Hazine Bakanlığı'nın bankaların en kötü ekonomik koşullara karşı dayanıklılıklarını ve kırılganlıklarını ölçmek için bir süredir yürüttüğü stres testlerinin sonuçları ekonomi kaynaklarında tartışılmaya başlandı.

Testlerin sonuçları henüz tartışılmaya başlanmış olsa da içinden pek iyimser haberler çıkacak gibi görünmüyor. İlk sonuçlara göre ABD'nin en büyük bankaları listesinin başında gelen Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve GMAC gibi finans devlerinin gelecekte ayakta kalabilmek için ciddi miktarda ek kaynağa ihtiyaçları var.

Ülkenin en büyük bankalarından olan Bank of America 34 milyar dolarlık ek kaynak gereksinimiyle listenin başını çekmekte. Yetkililerin belirttiğine göre küresel ekonominin ve özellikle finansal kaynakların erimeye devam edeceği önümüzde iki yılda ayakta kalabilmek için Citigroup'un 5, Wells Fargo'nun 15, GMAC'in ise yaklaşıl 11,5 milyar dolar ek kaynak bulmaları şart.

Bu kaynakların nasıl tedarik edileceği ise değişen küresel ekonomik dengeler düşünüldüğünde büyük bir merak konusu. Eğer bankalar bu ihtiyaçlarını piyasadan borçlanma veya sermaye arttırımı yoluyla karşılayamazlarsa devletin ekonomik yardım paketlerinde sunduğu kaynaklara yönelmek durumunda kalacaklar.

Devletten yeni kaynak bulabilmesi için ise başta Bank of America olmak üzere bankaların devletten önceden aldıkları borçlar karşılığında verdikleri yönetim yetkisi bulunmayan hisseleri normal hisselere çevirmesi gerekecek. Daha önce de düşündüklerin daha fazla borçlandıklarını belirten banka yetkilileri eğer bu yolu izlemek zorunda kalırlarsa ABD devleti ülkenin en büyük bankalarının en büyük ortaklarından birisi olacak.

Stres testinin detaylı sonuçları ve devletten yeni borç alma koşullarının Perşembe günü ABD Hazine Bakanlığı'nın yapacağı basın toplantısında açıklanması bekleniyor.