Bütçe hedefleri tutacak

Enflasyon hedefini yeniden revize eden Merkez Bankası, dünya piyasalarında yaşanan olumsuzluklara rağmen bütçe hedeflerinin tutturulacağını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Merkez Bankası tarafından yayımlanan Enflasyon Raporu'nun üçüncü sayısı, bütçe gelişmelerini değerlendirildi. Çalışmada, Merkez Bankası 2008 yılı merkezi yönetim bütçe hedeflerinin tutturulacağını duyurdu.

Yapılan bir başka saptama da bütçe performansı ile ilgili oldu. Banka, 2008 yılının ilk yarısındaki merkezi yönetim bütçe performansının ikinci yarıda yakalanmasının beklenmediğini açıkladı.

Dünya mali piyasalarındaki kriz ile gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonu artırıcı etkisine vurgu yapılırken, buna ek olarak yurt içi talepte oluşan yavaşlamanın vergi gelirlerini olumsuz etkilediği, girdi fiyatlarındaki artışın bütçe harcamalarını artırdığı üzerinde duruldu. Bu verilerdeki gelişmelerin bütçe hedefleri üzerinde baskı oluşturacağı belirtildi.

Bu gelişmelerin olumsuz etkilerinin, reform sürecinin devam etmesi ve mali alan yaratılması ile giderileceği savunuldu. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası enflasyon hedefini revize ederek, enflasyon artışına dikkat çekmiş ve bu hedefi tutturabilmek için para ve maliye politikalarında taviz verilmeyeceğinin altını çizmişti.

Bütçede faiz dışı giderler arttı
2008 yılının ilk yarısında merkezi yönetim bütçe harcamaları, faiz giderlerindeki belirgin düşüş nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre sınırlı da olsa bir gerileme kaydetti.

Merkezi yönetim bütçesinin, faiz dışı giderlerindeki yüzde 8,2 oranındaki artışa en yüksek katkıyı, sırasıyla, personel giderleri, cari transferler ile mal ve hizmet alım giderleri yaptı. Bu artış aynı zamanda cari işlemler açığına bağlı olarak gerçekleşti. Cari transferler ile dış ticaret giderleri bu kalemde yer alıyor.

Bu dönemde sağlık giderlerindeki düşüş dikkate değer bir gelişme olarak belirlendi. Diğer yandan, aynı dönemde bütçe gelirleri, vergi düşüş gelirlerdeki keskin gerilemeye karşın, yüzde 8,1 oranında arttı. Bu gelişmede, başta gelir ve kurumlar vergisi ile ithalden alınan katma değer olmak üzere vergi gelirlerindeki artış belirleyici oldu.