Bursa’da işini kaybedenlerin sayısı 100 bine ulaştı

Artan krizinde etkisiyle Bursa’da iki yıldır işsini kaybedenlerin sayısının 100 bine ulaştığı kaydediliyor.

soL (BURSA) Bursa'da ekonomik kriz gerekçesi ile 2009 yılının ilk 5 ayında 27 bin 695 kişi işsiz kaldı. Diğer taraftan işsiz sayısı 2 yılda 100 binin üzerine ulaşırken vatandaşlar İŞ-KUR'un kentteki işsizlik sorununu çözmek için işe yaramadığını, hantal bir kurum olduğunu söyledi.

Otomotiv ve tekstil gibi iş kollarının ağırlıklı olduğu Bursa'da ekonomik krizi bahane gösteren işverenler binlerce işçiyi işten çıkardı. Bursa'da 2008 yılında 56 bin 700 işçi işsiz kalırken 2009 yılında da süreç değişmedi ve binlerce işçi mağdur oldu. Yılın başında Ocak ayında 8 bin 401, Şubat da 5 bin 533, Mart da 5 bin 683, Nisan da ise 4 bin 849 kişinin çıkartılırken son olarak Mayıs ayında 3 bin 229 kişi işsiz kaldı. Bulunduğumuz ayda ise işsiz sayına binlerce vatandaş eklendiği söyleniyor. Ayın başında bile bu kadar kişinin işsiz kalması vatandaşı korkutuyor.

Sendikalar ise resmi rakamlarla açıklanan sayıların az olduğunu belirtirken, kayıt dışı çalışan ve küçük işletmeleri de saydıklarında rakamın 100 binin üzerende olduğunu ifade ediyorlar. İşçileri huzursuz eden bu durum, işverenin işine geliyor. Bursa'da birçok orta ve küçük ölçekli işyeri ve fabrikada işçiler maaş almadan aylardır çalışıyor. Bazı iş yerlerinde ise işten çıkartılan işçilerin tazminatları ödenmezken içerde kalan paralarının ödenmesi taksitle yapılmaya çalışıyor. Bursalı avukatların yaptığı açıklamaya göre kendilerine son aylarda başvuran müvekkil sayısının çoğunun iş yeri ile sorun yaşamış haklarını alamamış işçiler veya işçi sendikaları olduğunu vurguladı. İşçilerin işsiz kalma korkusu artarken, işverene karşı edindikleri hakları da kaybediyorlar. Vatandaşlar ise Bursa'nın sanayi ve ticaret şehri olduğunun altını çizerek işsizliğin daha büyük boyutlara ulaşacağından endişelerini dile getiriyorlar.

İŞ-KUR önünde kuyruğa giren vatandaşlar son umutlarını da bu kuyrukta tükendiğini kaydederken, kurumun artık işe yaramadığını, dertlerine çare bulamadıklarını söylüyorlar.