Borç krizi İtalya'yı vurdu

Avrupa borç krizi ülkeleri tek tek yardım almaya zorlarken, Haziran ayı verilerine göre, İtalya’nın kamu borç yükü yeni bir rekor kırarak 2 trilyon Euro'ya yaklaştı.

Euro bölgesindeki borç krizi giderek kronikleşirken, Merkez Bankası verilerine göre, Avrupa’nın borçlu ülkelerinden biri olan İtalya’nın toplam borcu 1,973 trilyon Euro’ya ulaştı.

Avrupa’yı etkisi altına alan mali borç krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’dan gelen bir diğer tehlikeli sinyal de yılın ilk yarısında bütçe açığının bir önceki yıla göre 1,1 milyar Euro’luk artışla 47,7 milyar Euro’ya çıkması oldu.

Öte yandan, hazinenin nakit rezervleriyse 10 milyar Euro yükseldi. Ülkenin mali dengelerindeki bu sıkıntılar nedeniyle on yıl vadeli bono getiri oranları yüzde 6 civarında seyretmeye devam ediyor.

Ekonominin üst üste dört çeyrektir daraldığı ülkede Roma yönetimi bütçe açığı oranını bu yılsonunda yüzde 3,9’dan yüzde 1,7’ye düşürmeyi hedeflemişti. Fakat Ekonomi Bakanı Vittorio Grilli, hafta sonunda bu hedefin yakalanamayacağını kabul etti.

Grilli, bir gazeteye verdiği röportajda bunun durgunluğun derinleşmesinden kaynaklandığını fakat daha fazla tasarruf tedbirine ihtiyaç olmayacağını vurguladı.

Ağustos ayında İtalya ekonomisi yüzde 0,7 daraldı
Diğer taraftan, ağustos ayında İtalya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,7 oranında daralma gösterdiği açıklanmıştı.

Resesyonun ağırlaştığına işaret eden bu veri, hükümetin uyguladığı kemer sıkma önlemlerinin fabrika üretiminden tüketici harcamalarına kadar ekonominin bütün alanlarını etkilediğini gösteriyor.

İtalya'nın resmi istatistik bürosu Isat'ın açıkladığı verilere göre, İtalya'nın gayri safi yurtiçi hâsılası (GSYİH) son dört çeyrekte düşmeye devam ediyor.

Daha önce açıklanan veriler de fabrika üretiminin Haziran ayında Mayıs'a kıyasla yüzde 1,4, bir önceki yıla kıyasla 8,2 oranında azaldığını gösteriyor.

Euro Bölgesi'nde borç krizi içinde kıvranan ülkelerden biri olan İtalya'da Başbakan Mario Monti 20 milyon euro tasarrufta bulunmayı hedefleyen kemer sıkma önlemlerini uygulamaya çalışıyor.

Önümüzdeki aylarda resesyonun daha da ağırlaşması beklenen İtalya’da, işverenler lobi grubu Confindustria, İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 daralma göstermesini ve işsizlik oranının da yüzde 11'lere tırmanmasını bekliyor.

Başbakan Monti, katı mali hedefleri tutturmaya çalışmak yerine İtalya'ya biraz nefes alması ve kendisini toparlaması için zaman tanınması konusunda Avrupalı liderleri ikna etmeye çalışıyor.

(soL - Ekonomi)