Avrupa’dan kaçak güreş

Avrupa Komisyonu krizin yükünü Avrupa’da en fazla çeken Doğu Avrupa ülkeleri için “artık daha fazla yardım edemeyeceğiz” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa'da etkileri her gün daha fazla devam eden ve özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde protestolarla karşılanan kriz AB'nin mali gündeminden çıkıyor. AB Komisyonu Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia Avrupa Birliği'nin Ukrayna, Hırvatistan gibi üyelerine mali yardımlarının artık kısıtlı olacağını söyledi.

AB'nin "zor durum" denilen sürece kendisini sokmayacağını, bu işi yapacak en son kurumun da AB olduğunu belirten Almunia, bu krizin muhataplarının AB üye devletlerinin hükümetleri, Doğu Avrupa devletleri hükümetleri, Avrupa Yeniden Yapılanma ve Geliştirme Bankası, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası olduğunu ifade etti. Almunia, Avrupa'nın krizini tek tek Avrupa devletlerine havale eden ve birlik olarak AB'nin sadece "krizin derinleşmesini engellemek için koordine bir destek çalışması" olacağını bildirdi.

Avusturya'ya ait Raiffeisen International Bank-Holding AG, Erste Group Bank AG, Fransa'ya ait Societe Generale SA, Belçika'ya ait KBC Groep NV ve İtalya'ya ait UniCredit SpA gibi bankalar Doğu Avrupa'nın borçlarından ötürü değer kaybettiklerini ve Avrupa'nın büyük bankalarının aynı nedenlerle değer yitimi yaşadıklarını belirtti. Almunia'nın açıklamasının bankaların bildirilerinden hemen sonra gelmesi de dikkat çekti.

Moody Yatırım Hizmetleri'nin Avrupa için bu yıl içinde yüzde 53'lük bir düşüş yaşandığını ve Avusturya, İtalya, Fransa, Belçika, Almanya ve İsveç bankalarının kredilerinin yüzde 84'ünün Doğu Avrupa ülkelerinde olduğunu belirtmesinden sonra Batı Avrupa ülkelerinin bu yükü çekmek istememe niyeti daha da açıklığa kavuştu.

Bir önceki gün Avrupa Komisyonu'nunun Şubat ayı istihdam raporlarıyla ilgili olarak Almunia durumun kötülüğüne dair dikkat çekmiş ve teşvik paketleri ve düşük faizlere rağmen kredilerde beklenen artışın gerçekleşmediğini belirtmişti. Almunia, "Çok belirsiz bir senaryo içindeyiz" diyerek bazı AB üyelerinde deflasyon ihtimaline dikkat çekmişti.