Amerikan rüyası kabus oldu

ABD'de ağırlaşan krizin faturasını çalışanlar ödüyor. İki ayda işten çıkarılanların sayısı 124 bini buldu.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de son açıklanan veriler, Mayıs ve Haziran aylarında tarım-dışı sektörlerden toplam 124 bin kişinin işten çıkarıldığını ortaya koydu.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Haziran ayında 62 bin kişinin işten çıkarıldığı açıklanırken, Mayıs ayı rakamlarının da 62 bin kişi olarak revize edildiği duyuruldu.

Açıklama, ABD'li firmaların yükselen enerji ve gıda fiyatları ile ekonomik durgunluk gerçeği karşısında çözüm olarak işten çıkarmaları gördüğünü ortaya koyuyor.

Amerikan rüyası sona eriyor
İşten çıkarmaların büyük ölçüde finans, imalat sanayi ve inşaat sektörlerinde yaşanması ise dikkat çeken bir noktayı oluşturdu. Özellikle ABD finans sektöründe pek çok "yüksek itibarlı" firma bulunuyor. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce üniversite mezunu gencin pozisyon edinebilmek için kıyasıya yarıştığı bu firmalar, son krizin ardından kaydettikleri zararların ardından çalışanları kapı önüne koymaktan çekinmiyor.

Son olarak bir rapor açıklayan New York merkezli Independent Budget Office, Ağustos 2007- Ağustos 2008 döneminde yalnızca New York'ta 33 bin finans çalışanının kapı önüne konulacağını tahmin ettiğini açıklamıştı.

ABD'de en büyük iş kaybının yaşandığı inşaat sektöründe ise, 2007 başından bu yana işten çıkarılanların sayısı net 493 bin kişi oldu.