ABD Merkez Bankası genişleme programını sonlandırdı

ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alım programını beklendiği üzere sonlandırırken, politika faiz oranını "kayda değer bir süre" daha mevcut seviyesinde koruma kararı aldı.

BBC'nin haberine göre FED'in merkezi politika komitesi, yeni oluşturulan para ile finansal varlıkları satın alma programını tartışmak üzere Washington'da buluşuyor. 2008 yılında başlayan uygulama geçen yıldan bu yana yavaş yavaş kesilmişti. Piyasalar bu programın artık sona ermesini bekliyor. Bu beklenti yerinde ise, ekonomi politikasında olağanüstü bir deneyin sonuna gelinmiş olacak.

Amaç kriz yönetimiydi
Bu program Kasım 2008'deki finansal krizle birlikte ABD'de ve dünyanın geri kalanında yeni bir büyük depresyonla karşı karşıya olunduğu korkusuyla başladı.
FED finansal varlık satın almaya ve bunun için yeni para yaratmaya başladı. Toplamda FED varlıklarına sekiz kat artışla, 3.7 trilyon dolar değerinde varlık ekledi.
Bu ne durgunluğu önlemeye yetti, ne de güçlü bir toparlanmaya. Ama FED yetkilileri bu sayede çok daha kötü bir senaryonun engellenebildiğini söylüyor.
Şu an % 6'nın altına düşen işsizlik rakamlarına koşut, programın devam etmesi yönündeki argüman da zayıfladı.

Kademeli azalma
FED yaklaşık bir yıldır aylık varlık alımlarını azalttı. Son adımın da Washington'daki toplantıda atılması bekleniyor. Ama FED politikası halen normalden uzak. Bu varlıkları satın almak için oluşturulan tüm ekstra para hala bankacılık sisteminde. Ve FED'in ana faiz oranı hedefi hâlâ sıfırın biraz üzerinde tutuluyor.

Ekonominin geleceği
ABD ekonomisinde somut gelişmelerin yaşandığı inkar edilemez ama işsizlik oranındaki düşüş bütün hikayeyi anlatmıyor. Uzun vadeli işsizlik hala ciddi bir sorun. Parasal teşvik programı gerçekten beklendiği üzere sona ererse, ABD ekonomisinin onarımı gayretlerinde önemli bir kilometre taşı geride bırakılmış olacak.