ABD ekonomisi yüzde 6,2 küçüldü

ABD ekonomisinin 2008 yılı içerisinde yüzde 6,2 küçüldüğü açıklandı. Bu rakam, dünya krizinin boyutuna dair en önemli bulgulardan biri olarak görülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD ekonomisinin 2008 yılı içerisinde yüze 6,2 küçüldüğü açıklandı. ABD ekonomisinde 1982'den bu yana en büyük daralmayı gösteren bu rakam, dünya krizinin boyutuna dair de önemi bir gösterge oluşturuyor.

Yatırım, tüketim, ihracat ve mal stokları kalemlerinin hepsinde düşüş gözlenen ekonomide en büyük düşüş mal stokları kaleminde gerçekleşti. Önceki yıl 6,2 milyar dolarlık stok artışı yaşanan ülkede, 2008'de 19,9 milyar dolarlık stok daralması yaşandı. GSYH'nın yüzde 1,1'i anlamına gelen bu düşüş, aynı zamanda mal satışlarının üretimden ziyade stoklardan karşılandığını ve yeni üretim yapılmadığını gösteriyor.

Ekonomideki daralmanın temel nedeninin kişisel tüketimdeki yavaşlama olduğu gözleniyor. ABD halkının alım gücünün hızla artan işsizlik ve düşen emlak fiyatları nedeniyle daraldığı belirtiliyor. ABD'de insanlar aldıkları tüketici kredilerine teminat olarak sahip oldukları gayrımenkulleri gösterdikleri için emlak değerlerinde yaşanan bir düşüş tüketim hacminde de daralmaya neden oluyor.

ABD ekonomisinin 2009'un ilk yarısı içinde de yüzde 6 civarında küçülmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısında gerilemenin durması beklenirken, ekonominin ancak 2010'da yeniden büyümeye başlayacağı tahmin ediliyor.