Yunanistanlı gazeteciler hükümet sansürüne karşı greve çıkıyor

Yunanistan’da gazeteciler, hükümetin basına uyguladığı sansürü protesto etmek için greve çıkıyor.

Yunanistan’ın sağcı koalisyon hükümeti, bir yandan yıkımın eşiğine gelen Yunanistan’da yaşanan kapitalist krizin faturasını halka çıkarmaya devam ederken, diğer yandan da hükümeti eleştiren gazetecilere yönelik baskısını artırıyor. Gazeteciler ise hükümetin basına yönelik artan sansür politikalarını protesto etmek için 24 saatlik bir greve çıkacaklarını açıkladılar.

Yunanistan medyası son günlerde basına sansür anlamına gelen iki olayla sarsılmış durumda.

Russia Today
’in (RT) haberine göre, Yunanistan Devlet Televizyonu (ERT) Marilena Katsimi ve Costas Arvanitis’in sunduğu sabah programını “süresiz” bir şekilde askıya aldı. Kanal yönetiminin aldığı karar ise, sunucuların sağcı İçişleri Bakanı Nikos Dendias’ı eleştirmesinden sonra geldi.


Programın sunucuları Marilena Katsimi ve Costas Arvanitis (Fotoğraf: wordpress)

Televizyon çalışanları ise, hükümetin artan sansür girişimlerini protesto etmek için iş durdurma eylemlerine başladılar. Salı sabahı yayın akışı sırasında iş bırakma eylemi düzenleyen ERT çalışanları, Katsimi ve Arvanitis’in yeniden işe başlamaması durumunda 24 saatlik bir greve gideceklerini duyurdular.

Sebep bakanı eleştirmeleri
Yaklaşık bir ay önce, faşizm karşıtı bir gösteride gözaltına alınan solcu eylemcilere polis tarafından işkence yapıldığı iddiası ortaya atılmış fakat iddialar reddedilmişti. Olaylardan birkaç gün sonra ise, İngiltere merkezli Guardian gazetesinde çıkan bir haberde, polisin eylemcilere işkence uyguladığı iddiası fotoğraflarla desteklenmişti.

İçişleri Bakanı ise yaptığı açıklamada haberi yalanlamış ve “Yunan demokrasisini karaladığı” gerekçesiyle gazeteye dava açılması gerektiğini savunmuştu. Fakat sonrasında yapılan tıbbi değerlendirmede eylemcilerin işkenceye maruz kalmış olabileceği belirtilmişti.

Programın askıya alınmasına neden olan diyalog ise şöyle:

Arvanitis: Dendias şimdi istifa edecek mi?
Katsimi: Sanmıyorum.
Arvanitis: O zaman ne olacak? Özür dileyecek mi?
Katsimi: Bilmiyorum…

“Gazetecilik etiğini ihlal ettiler”
Yayından bir saat sonar ise ERT haber müdürü Aimilios Liatsos’un sunucularla bile konuşmadan program süresiz askıya aldığı belirtiliyor. Haber müdürünün yaptığı açıklamada ise “Bakana kabul edilemez ithamlarda bulundular ve cevap hakkı tanımadılar” ve “temel gazetecilik etiğini ihlal ettiler” ifadeleri yer aldı.

Programın sunucularından Katsimi Guardian’a yaptığı açıklamada, yaşananların, siyasetin özgürce tartışılmasını engelleme amacında olduğunu ve “ekonomik krizin ortasında, hükümetin medyayı dize getirmeye çalıştığını” dile getirdi.

İçişleri Bakanı Dendias’ın, parlamentoda yaptığı yeni bir açıklamada gözaltına alınan eylemcilerin şikayetlerinin araştırılacağını söylediği belirtiliyor.

(soL- Dış Haberler)