Yaşama el koyuyorlar

Başbakan'ın kapalı kapılar ardında sarfettiği "Santral çevresinde artık yaşam olamayacak" sözleri basına sızdı. TEPCO'nun zararının devlet tarafından verilecek uzun dönemli fon ile karşılanacağı ise açıkça ifade ediliyor.

Japonya'da hükümet gerçekler ve yalanlarla köşe kapmaca oynuyor. Başbakanın geçen günlerde özür dilemesi ise daha dürüst, atak ve açık bir kriz yönetimi safhasını açmadı.

Üstdüzey hükümet yetkilisi, Kenichi Matsumoto başbakanın Fukuşima'da artık yaşam olmayacağını söylediğini raporladı ancak bunu geri almak zorunda bırakıldı. Fukuşima'dan gelen sütler raflarda yerini alırken bölgede üretilen gıdalarda rekor derecesinde radyasyon tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) asıl radyasyon tehlikesinin gıdalardan olduğunu belirtti.

Japonya ise Matsumoto'nun dediğini geri alması için baskı yaparak tarihi yeniden yazıyor. Bu yetkili başbakanın kapalı kapılar ardında sarf ettiği, “Fukuşima bundan sonra yaşam mümkün olmayacak” sözünü basına açıkladı. Ancak ifadesini geri almaya zorlandı ve başbakan da hiçbir zaman böyle bir şey söylemediğini iddia etti.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da gazetecilere Başbakan Kan'ın böyle birşey söylemediğini açıkladı.

Başbakan ve diğer hükümet yetkilileri, yerel yöneticiler gıdalarda radyasyon tehlikesinin olmadığını göstermek için sistemli bir şekilde kameraların karşısında domates ve hıyar yiyorlar.

50 sene içinde 200 bin kişi kanser nedeniyle ölecek iddiası
Nükleer santral operatörü olarak 39 sene çalışmış ve Three Mile Island Nükleer Santral Kazası hakkında da uzman tanık olarak bulunmuş Arnold Gundersen'e Fukuşima Nükleer Kazası'ndan hemen sonra, bağımsız bir uzman olduğu düşüncesi ile reaktörlerin eriyip erimeyeceği sorulmuş. Henüz o günlerde Gundersen, eldeki kanıtlara bakıldığında kazanın yetkililerin bildirdiğiniden çok daha vahim olduğunu söylemiş.

Geçen hafta Fukuşima Nükleer Felaketi'nin seviyesi en yüksek seviye olan INES 7'ye çıkartığında tekrar Gundersen'e danışıldı ve kendisiyle bir söyleşi yapıldı. Gundersen bu söyleşide, durumun Çernobil'den daha kötü olduğunu çünkü Çernobil'de sorunlu tek bir reaktör varken Fukuşima'da üç sorunlu reaktör olduğunu kaydetti. Ayrıca santraldeki yakıt miktarının senelerce yetecek kadar olduğunu da belirtti. Bunlar üstüste konulunca santralde sekiz reaktör çekirdeği eşdeğeri olduğunu söyleyen Gundersen, “Bu sekizden herhangi bir tanesi Çernobil'deki tek santral kadar kötü olmamakla birlikte, sekiz farklı problemli reaktör var gibi düşünebiliriz” dedi.

Gundersen söyleşisinde Fukuşima'daki nükleer felaket sebebiyle önümüzdeki 50 sene içinde 200 bin kişinin artan kanser nedeniyle öleceğini savundu.

TEPCO'nun yol açtığı zararı devlet karşılayacak
Nikkei gazetesinin yazdığına göre, Japonya hükümeti TEPCO'nun nükleer felaket sebebiyle ödemesi gereken tazminatları karşılaması için devlet destekli bir sigorta fonu yaratıyor. Bu fon ile TEPCO iflas etmekten kurtulacak ve seneler içinde özel indirimler ile devlete borcunu geri ödeyecek. Böylelikle TEPCO'nun zararı halkın sırtından karşılanmış olacak.

Cuma günkü basın toplantısında Edano, TEPCO'nun santrale 30 km uzaklığa kadar olan 50 bin kadar aileye, ilk olarak ev başına 12 bin ABD dolarına denk bir miktar tazminat ödeyeceğini açıkladı.

(soL-Dış Haberler)