Venezuela resmen Mercosur’da

Venezuela, Güney Amerika Ortak Pazarı Mercosur’a üyelik anlaşmasını imzaladı. Chávez, “Güney Amerika bir dünya gücü olacak” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) Brezilya'ya bir resmi ziyaret gerçekleştiren Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez, Brezilya Devlet Başkanı'yla Venezuela'nın Mercosur'a üyeliğini resmileştiren anlaşmayı imzaladı. Böylece Venezuela, 1991'de Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'ın oluşturduğu Güney Amerika Ortak Pazarı Mercosur'a tam üye oldu.

Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador ve Peru da anlaşmaya ortak olan ülkeler. Meksika ise gözlemci üye.

İki ülke arasında sanayi, ziraat, çevre gibi birçok başlıkta imzalanan ikili işbirliği anlaşmalarının da açıklandığı basın açıklamasında Chávez, Latin Amerika'yı kastederek "Büyük bir güce dönüşeceğiz" dedi. Chávez, Latin Amerika'nın geleceği noktayı, Çin'in bugün dünyada sahip olduğu konuma benzetti.

Bölgedeki ülkeler arasında sadece ticari anlaşmaların dışında, gerçekten birleştirici mekanizmalar bulunması gerektiğini söyleyen Chávez, "Bence çok önemli, bundan on sene önce hayal dahi edemeyeceğimiz adımlar attık" dedi.

Venezuela hükümetine yöneltilen "Muhalif basını susturmak için polisi kullanıyor" eleştirilerine de yanıt veren Chávez, yapılanın yasaların yerine getirilmesi olduğunu belirterek, "Bu zenginler kendi araçlarıyla yasaları çiğniyorlar" dedi.

Venezuela'da Chávez karşıtı basının önemli kanalı Globovisión'un patronu Guillermo Zuoloága, yolsuzluğa karıştığı ortaya çıkınca Peru'ya kaçmıştı.

ABD'nin planları boşa çıkıyor
Mercosur, ABD'nin "arka bahçesinde" kendi ticari bölgesini yaratmak için ortaya attığı Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) ve Amerikalar Serbest Ticaret Bölgesi'ne (FTAA) karşı ortaya çıkarılan bir oluşum. 263 milyonluk bir nüfusu kapsayan Mercosur, şu an dünyanın 5. büyük ekonomisine tekabül ediyor.