Venezuela’dan petrolde kamulaştırma

Venezuela meclisi, petrol sanayisiyle bağlantılı ürünler ve hizmetlerin devlet yönetimine geçmesine dair bir yasa çıkardı.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela'da petrol sektörünün daha fazla kamulaştırılması için önemli bir adım atıldı. Meclis'te kabul edilen yasaya göre petrol sanayisiyle ilgili tüm ürün ve hizmetleri üreten sektörlerin devlet kontrolüne geçmesi öngörülüyor.

Yasa, daha önce genellikle çok uluslu şirketlerin elinde olan bazı faaliyetlerin, devlet şirketi PDVSA'ya geçmesini söylüyor. Yasayla birlikte petrol rezervini ya da çıkarılan miktarı artırmak için su, buhar ya da gaz enjekte edilmesi, gazın kompresyonu, platform işçilerinin servis gemileri, malları taşıyan vinçler, gemi ve boru bakımı gibi birçok faaliyet devletin sorumluluk alanına girmiş bulunuyor.

Yasanın kabulünün ertesi gününde Maracaibo Gölü bölgesinde 300 bot, 30 mavna, 39 liman, 5 baraj ve 13 atölye kamulaştırıldı. Chávez, bu hafta da kamulaştırmaların süreceğini açıkladı. Kamulaştırmadan etkilenecek şirketler arasında bir ABD tekeli de bulunuyor.

Hükümet, bu yasaya dayanarak petrolle alakalı her türlü faaliyeti kamulaştırma yetkisini sahip. Enerji Bakanı Rafael Ramirez, önceki kontratlara nazaran yıllık 700 milyon dolar kâr edeceklerini öngördüklerini açıkladı. Ramirez, yeni yasanın aynı zamanda Venezuela'nın gemeneliğiyle ilgili olduğunu söyledi.