Venezuela altını kamulaştırıyor

Venezuela, ABD ve Avrupa bankalarının kasalarında tutulan altın rezervini ülkeye getirme kararı aldı. Venezuela'nın yabancı ülkelerdeki döviz rezervlerini de Batı bankalarından çekmesi bekleniyor.

Prensa Latina Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ülkede altın aranması ve çıkarılmasıyla ilgili tüm faaliyetleri devlet kontrolü altına alacak yasayı imzaladı. Prensa Latina ayrıca Chavez'in ülke dışında bulunan altın kaynaklarını da ülkeye getireceğini bildirdi.

Venezuela Merkez Bankası dünyanın en büyük 15. altın rezervine sahip. Ülkenin toplam 365 tona ulaşan altın rezervinin değeri yaklaşık 21 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Rezervlerin yüzde 63'üne yakını ise Chavez öncesi hükümetlerin kararıyla yabancı bankalarda saklanıyor. Son kararla birlikte Avrupa ve ABD bankalarında bulunan 211 ton, yani yaklaşık 12,3 milyar dolar değerindeki altın Venezuela Merkez Bankası'nın kasalarına geri konacak. Bu işlemin bugüne kadar yapılmış en büyük altın transferlerinden biri olacağı belirtiliyor.

Chavez yönetimi altın rezervlerini ülkeye getirmenin yanı sıra, yurtdışında bulunan döviz rezervlerini de Batı bankalarından çekerek Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkelere aktarmaya hazırlanıyor. Venezuela'nın yurtdışında bulunan döviz rezervinin 500 milyar dolar civarında olduğu biliniyor.

Libya ve İran'la ilgili gelişmelerin etkisi
Venezuela'nın altını ülkeye getirme ve döviz rezervlerini Batı bankalarından çekme kararında ABD ve AB ekonomilerindeki oynaklığın artmış olmasının etkisinin bulunduğu belirtildi. Ancak kararın alınmasında emperyalist ülkelerin son dönemde Libya, İran ve Suriye gibi ülkelerin yurtdışındaki mal varlıklarına keyfi biçimde el koymasının da etkili olduğu ifade ediliyor.

Venezuela Maliye Bakanı Jorge Giordani Venezuela Devlet Televizyonu'na verdiği demeçte kararın bir ihtiyat ve korunma meselesi olduğunu söyledi. Elektrik Enerjisi Bakanı Ali Rodriguez Araque ise, "Bu meşru bir karar egemen bir ülkenin sorgulanamaz ve aslında zorunlu bir kararı" dedi.

Yasadışı madencilikle mücadele
Dün imzalanan kararın altın madenlerinin devletleştirilmesine ilişkin boyutu çoğu basın organında gözden kaçsa da Venezuela açısından önem taşıyor. Zira ülkede yasadışı madencilik işletmeleri bir hayli yaygın. Venezuela Genelkurmay Başkanı Henry Rangel Silva, Venezuela Devlet Televizyonu'na verdiği demeçte son dönemde 40 bin hetar arazinin yasadışı madenlerden temizlendiğini ve 15 bin kişinin kölelik koşullarında çalışmaktan kurtarıldığını söyledi. Silva, özellikle ülkenin güneydoğusunda yasadışı altın madenciliği yapan mafyanın, insan kaçakçılığı ve fuhuş da dahil, pek çok suç birden işlediğine işaret etti.

Madencilik ve Temel Sanayi Bakanı Jose Khan ise madenlerin yaygın olduğu bölgelerdeki işçileri örgütlenmeye ve mafyayla mücadeleye katılmaya çağırdı. Khan sözlerine şöyle devam etti: "Gururla bu planın egemenliğimizi güvence altına almak üzere yapıldığını söylemeliyiz. Guayana, altın madenciliğinde 300 yıllık tarihi birikime sahip bir kent ve bu 300 yılda çıkarılan altın hiçbir zaman onu topraktan çıkaranların yararına kullanılmadı. Bu kent her geçen gün daha da yoksullaşırken yalnızca bir azınlık altının çıkarılmasından yararlandı."

(soL - Dış Haberler)