Vatikan'ın destek açıklaması yetmedi

Papa Yahudilere dayanışma mesajı verse de, İsrail Hahambaşılığı'nın Vatikan ile ilişkileri kesme kararında değişiklik olmadı. İsrail Hahambaşılığı, Yahudi Soykırımı'nı reddeden bir kardinalin ve bağlı olduğu cemaatin aforoz kararını kaldırması nedeniyle Vatikan'la ilişkilerini süresiz olarak kestiğini açıklamıştı.

soL (HABER MERKEZİ) Papa 16. Benedikt'in dayanışma mesajı İsrail Hahambaşılığı için yeterli olmadı. Papa 16. Benedikt'in, Yahudi Soykırımı'nı (Holokost) reddeden bir kardinalin ve bağlı olduğu cemaatin aforoz kararını kaldırmasının ardından Vatikan ile ilişkilerini kestiğini bildiren İsrail Hahambaşılığı, ilişkilerin eski haline dönebilmesi için ya söz konusu kardinalin Yahudi halkından özür dilemesini ya da Papa'nın kardinali tekrar aforoz etmesini beklediklerini bildirdi.

Hahambaşılığın Vatikan'la ilişkileri kesme kararının hemen ardından, Papa, haftalık ayinde yaptığı konuşmada, "Yahudilere en derin dayanışma duygularını" iletti. Papa, konuşmasında İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi Soykırımı'nın "şeytanın insanların vicdanlarını teslim alması durumunda yaşanabileceklerin en somut örneğini oluşturduğunu" söyledi.

Vatikan Sözcüsü Papa'nın bu konudaki açıklamalarının Yahudiler için yeterli olması gerektiğini, bunun Katolik Kilisesi'nin görüşlerini tamamen yansıttığını ifade etti.

Kardinalin sözleri

Katolik Kilisesi ile Yahudiler arasında gerilime neden olan açıklama, Aziz 10. Piu Cemaatine mensup Kardinal Richard Williamson tarafından yapılmıştı. Williamson, İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen Yahudi sayısının iddia edildiği gibi 6 milyon olmadığını, 200 bin ile 300 bin civarında Yahudi'nin Naziler tarafından öldürüldüğünü ama soykırım iddialarında önemli yer tutan gaz odalarının ise hiç bulunmadığını öne sürmüştü. Williamson, "Ben sadece tarihi gerçeği söylüyorum. Gaz odasında tek bir Yahudi bile ölmemiştir. Anti-semit diye nitelenip nitelenmemek umurumda değil" demişti.

İsrail Hahambaşılığı, Vatikan ile resmi ilişkilerini yeniden başlatmak için Williamson'ın sözlerini geri almasını ya da Papalık tarafından aforoz edilmesini beklediklerini bildirdi.