Uluslararası Af Örgütü’nden Ferguson raporu: Başrolde polis şiddeti

ABD’de siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle patlak veren Ferguson olaylarıyla ilgili bir rapor yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, protestocuların ve gazetecilerin maruz kaldıkları polis şiddetine dikkat çekti.

(soL - Dış Haberler) Uluslararası Af Örgütü, siyahi ABD vatandaşı Michael Brown’ın polis tarafından öldürülmesinin ardından Ağustos ortalarında patlak veren Ferguson olaylarıyla ilgili bir “insan hakları ihlalleri” raporu yayınladı.

‘Hak ihlalleri yalnızca okyanus ötesinde olmuyor’
Örgütün ABD direktörü Steven W. Hawkings bir basın açıklamasında, “Missouri’de bizzat tanık olduğumuz şey, insan hakları ihlallerinin yalnızca okyanusun ve sınırlarımızın ötesinde olmadığıdır” dedi. Hawking devamında, “dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, herkesin birer insan olarak sahip oldukları evrensel bazı haklar vardır. Bu haklardan en önemlilerinden biriyse protesto gösterisi düzenleme hakkıdır. Olaylar sırasında bir yanda askeri teçhizatla tepeden tırnağa silahlanmış bir polis gücü, öte yanda ise biber gazının etkileriyle boğuşan, aralarında yaşlıların ve çocukların da olduğu bir kalabalık gördük. Bu görüntünün tekrarlanmasını önleyecek yapısal bir takım değişiklikler olması gerekiyor,” sözlerini kullandı.

Eylemci ve gazetecilere aşırı şiddet
Rapor, olaylar sırasında protesto gösterilerine katılanların ezici çoğunluğunun barışçıl bir çerçevede kaldığını belirtirken, olayı takip eden bazı gazetecilerin maruz kaldıkları polis şiddetine de yer verdi. Raporda, polis güçlerinin protestolara aşırı şiddet kullanarak müdahale ettiği belirtildi.

Raporda gazetecilerin maruz kaldığı kötü muameleyle ilgili kısım şu şekilde: “13 Ağustos 2 Ekim tarihleri arasında en az 19 gazeteci gözaltına alınırken, diğerleri biber gazı ve plastik mermi kullanımından etkilenmişlerdir. CNN, El Cezire Amerika ve birçok kuruluşun muhabiri olaylar sırasında fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, bazı insan hakları gözlemcileri de işlerini yaparken benzer muamele görmüşlerdir.”

Siyahi ABD vatandaşı Michael Brown’ın 9 Ağustos’ta beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesinin ardından Uluslararası Af Örgütü tarafından Ferguson’a bir delegasyon gönderilmişti. Delegasyon, benzer olayların tekrarlanmaması için ilgili bakanlıkların polise öldürücü güç kullanma yetkisi veren yasalarda değişiklik yapması gerektiği konusunda ısrarcı. Olay ABD’de polis gücünün yetkileri ve ırkçılık konusunda şiddetli bir tartışma başlatmıştı.