Tokyo'da nükleere kitlesel karşı çıkış

Japonya'da yeni başbakan ayağının tozuyla endüstri baronlarına "nükleere devam" sözü verdi. Japonlar ise bu hafta başında Tokyo'da yakın tarihteki en büyük eylemlerinden birisini düzenlediler.

Pazartesi günü ise Tokyo'da 60 bin kişinin katıldığı büyük bir nükleer enerji karşıtı miting yapıldı. Miting Japonya'nın yakın tarihteki en büyük mitinglerinden birisi oldu. Fukuşima bölgesinde evleri olup radyasyon nedeniyle göç etmek ya da göçebe yaşamak zorunda kalan bölge halkından da yüzlerce kişi mitinge katıldı. Katılanlar “Nükleer Santral İstemiyoruz!”, "TEPCO kurbanlara bedel ödemeli” sloganları attılar.

Fukuşima Nükleer felaketinin başlamasının üzerinden altı ay geçmesine rağmen santraldeki reaktörleri ıslah etme, soğutarak katabilme amacıyla çalışmalar sağlığa zararlı radyasyon seviyelerine rağmen sürüyor. En az Çernobil kadar büyük bir felaket olan Fukuşima nükleer felaketinden sonra kuzeybatı Japonya'nın geniş bir alanı radyasyona maruz kaldı. Santral civarındaki 100 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, su, balık, sebze ve meyvelerdeki radyasyon korkusu da devam ediyor.

Yaşlıların ve çocukların da katıldığı mitingde yazar Kenzaburo Oe de vardı. Oe, İtalya'nın referanduma giderek nükleer enerjiye son verdiğini belirtirken Japonya'da hâlâ nükleeri öne çıkartan güçlerin olduğunu söyledi. “Demokratik toplantıları ve bu gösterileri onları durdurmak için yapıyoruz” dedi.

Mitingin katılımcılarından Tokyo'lu 40 yaşındaki Kayo Nimura 11 Mart'a değin nükleer enerjiden bihaber olduğunu belirtti. Ancak “olanlar nedeniyle araştırdım ve bir sürü şeyden şüphe duymaya başladım örneğin TEPCO'nun yönetim şekli, elektriğin fiyatlandırılması ve nükleer atıkların ne yapılacağı” gibi. Nimura mitinge aslen Fukuşima'lı olan ebeveyinleri ile katılmış.

Mitingi organize edenler amacın yeni nükleer santral yapılmaması ve var olanların da planlı bir şekilde faaliyetine son verileceğı şekilde nükleer enerji bağımlılığından çıkmak amacıyla Haziran ayında bir imza kampanyası başlattıklarını ve şimdiye değin 1 milyon imza toplandığını belirttiler. Mart ayına kadar sürecek kampanyada toplanan imzalar başbakan Yoshikiko Noda'ya teslim edilecek. Hedeflenen imza sayısı ise 10 milyon.

Nükleerci başbakan gitti, nükleerci başbakan geldi
Fukuşima felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan halkından özür dileyerek başbakanlıktan ayrılmış ve ayrılırken de Japonya'da nükleer enerjinde geri adım atılacağına söz vermişti. Ancak arkasından başbakan olan Yoshihiko Noda, Japon endüstri baronlarına halihazırda güvenlik denetimleri için kapalı tutulan nükleer santrallerin açılacağı sözünü verdi. Japonya elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer santrallerden sağlıyor. Noda'nın bu haftaki BM Genel Kurulu'nda da aynı çizgide konuşacağı biliniyor.

(soL - Dış Haberler)