Talabani İran'ı ziyaret etti

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani İran ile artarak devam eden ekonomik ilişkilerin geleceğini konuşmak için Tahran'a gitti.

soL (DIŞ HABERLER) İran Cumhurbaşkanı Celal Talabani, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmek için Tahran'a gitti. 40 yıl sonra İran'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olan Talabani'nin ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Irak'ın geleceğini ve Tahran ile artan ekonomik ilişkileri masaya yatırması bekleniyor.

Talabani'nin ziyaretini değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Irak'la ilişkilerin ilerletilmesinde sınır olmadığını söyledi. Bugün Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya gelen Ahmedinecad, "Irak'a, ilgili tüm sahalarda sahip olduğumuz tecrübeyi aktaracağız. Irak'taki dostlarımız ve kardeşlerimizle işbirliğinin ilerletilmesinde sınır yok" dedi.

Ahmedinecad Irak'ın güvenliğinin tesis edilmesi için Irak, Suriye ve Türkiye'nin de katılacağı dörtlü bir işbirliğinin önemli olduğununu vurguladı. Talabani ise ikili ilişkilerin azami düzeyde ilerletilmesi için gerekli temelin var olduğunu söyledi. Irak Devlet Başkanı ayrıca, Saddam Hüseyin rejiminin çökmesinden sonra verdiği destekten dolayı İran'a teşekkür etti.

Talabani, üç günlük Tahran ziyareti kapsamında İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile de bir araya gelecek. Talabani'nin Hamaney ile yapacağı görüşmede, ABD'deki yeni yönetim döneminde ortaya çıkabilecek siyasi gelişmeleri gözden geçirmesi bekleniyor. Tahran'ın ayrıca, Talabani'den Irak topraklarında bulunan İran karşıtı Halkın Mücahitleri üyelerini sınır dışı etmesi talebini yinelemesi bekleniyor.