Suriye'li iki bakan Rusya'da

Suriyeli Bakanlar Kadri Cemil ve Ali Haydar Suriye krizi ile ilgili gelişmeleri konuşmak için Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiler. Suriye temsilcileri yaptıkları açıklamada, muhalefetle müzakerelere açık olduklarını belirtirken, Batı'nın kimyasal silah çıkışını dış müdahale için bir bahane olarak değerlendirdiler.

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ve Suriye Devlet Bakanı Ali Haydar Suriye’deki krizi konuşmak üzere Moskova’da bir dizi resmi temaslarda bulundular.

Suriye Haber Ajansı’nın (SANA) aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile ortak yapılan basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil, Suriye Hükümeti’nin, ulusal uzlaşmanın sağlanmasını kendilerine hedef olarak belirlediğini ve krizin çözümü için herkesin önkoşulsuz olarak kapsamlı bir siyasi diyaloga girmesi gerektiğini ifade etti.

Suriye’de krizinin başlamasından itibaren, önkoşulsuz bir diyalog ortamının oluşturulması konusunda oldukça açık olduklarını dile getiren Cemil, önkoşulların diyalog sürecinin başlatılmasının önünde bir engel oluşturduğunu kaydetti.

Diyalog sürecinin başlatılabilmesi için bazı ilkelerin zorunlu olarak benimsenmesi gerektiğini ve bunların şiddeti ve dış müdahaleyi reddetmek olduğunu belirten Cemil, aksi takdirde “diyalog süreci başarısızlığa mahkûm olacaktır” diye konuştu.

Yaptırımlar Suriye halkını etkiliyor

ABD ve AB tarafından Suriye’ye uygulanan yaptırımları gayrimeşru, haksız ve tek taraflı olduğunu söyleyen Cemil, uygulanan yaptırımların Batı’nın iddia ettiği gibi Suriye hükümetini değil, Suriye halkını olumsuz bir şekilde etkilediğini savundu.

ABD ve AB’nin yaptırımlar konusunda ikiyüzlü bir şekilde hareket ettiğine değinen Cemil, “Rus dostlarımızın, yaptırımların Suriye halkı üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için bize yardım etmek istediklerine inanıyoruz” diye konuştu.

Suriye’ye askeri müdahale imkânsız
Başbakan Yardımcısı Cemil, Barack Obama tarafından Suriye’ye yöneltilen dış müdahale tehditlerini Kasım ayında düzenlenecek ABD seçimlerine yönelik bir “oyun” olarak değerlendirirdi.

Suriye’ye yönelik bir dış müdahalenin imkânsız olduğunun altını çizen Cemil, “Bunu düşünenler Suriye sınırlarından daha geniş bir alanda mücadele etmek zorunda kalacaktır” dedi.

Bakan Haydar ise “Siyasi süreç, daha önce hiç olmadığı kadar açık ve geçerlidir… Bu Suriye’deki krizden çıkmanın yek yoludur… Her zaman söylüyoruz, diyalog masasında herkese yer var, ön koşullar yok, her şeyi tartışabiliriz” diye konuştu.

Kimyasal silah bahane
Cemil, Obama’nın “kimyasal silahlar bizim kırmızı çizgimizdir” açıklamaları ile ilgili olarak, bu sadece Batı’nın dış müdahale için ürettiği bir bahane dedi.

Cemil şöyle konuştu:”Batı doğrudan müdahale için bir bahane arıyor. Eğer bu bahaneleri işe yaramazsa başka bir tanesi bulmaya çalışacaklar.”

Cemil ayrıca, Suriye’ye yönelik kimyasal silah “endişelerinin” Irak savaşı öncesi yaşanan gelişmeleri hatırlattığına ve bahsedilen kimyasal silahların hiçbir zaman Irak’ta bulunamadığına dikkat çekti.

Müzakerelere önkoşulsuz başlayabiliriz

Bakan Cemil, Şam yönetiminin muhaliflere masaya oturmak için hazır olduğunu fakat bunun için bir ön koşul aranmaması gerektiğini belirtti. Cemil şöyle konuştu: “Müzakere sürecinde her şeyi tartışabiliriz buna Esad’ın istifası da dahil, fakat bunu bir önkoşul olarak kabul edemeyiz.”

Cemil, Suriye’deki krizin çözülmesi için bütün tarafların uzlaşması gerektiğini söylerken, “Ülke içindeki ve dışındaki Suriyelilere sesleniyorum… Biz herkesi dinlemeye hazırız. Kapılarımız ülke dışındaki bütün siyasi ve siyasi olmayan liderlere açık” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Suriye’deki krizin uzlaşma yoluyla çözülmesi için hala küçük bir şans olduğunu belirtti. Uzlaşmanın Suriye’deki akan kanın durması için tek yol olduğunu ifade eden Lavrov, ülkenin geleceği hakkında Suriyelilerin müzakerelere başlaması için koşulların oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Lavrov yaptığı açıklamada Suriye halkının alacakları her kararın arkasında olacaklarını belirtti.