Suriye'de Kürtlerin katledilmesine tepki

Geçtiğimiz Perşembe günü Halep'te Kürtlerin yaşadığı bir mahallenin bombalanması sonucu 21 kişi yaşamını yitirmişti. Cenazede Esad yönetimine tepkiler dile getirilirken, bazı kaynaklar Özgür Suriye Ordusu'nun sivilleri canlı kalkan olarak kullanmış olabileceklerini iddia etti.

Geçtiğimiz Perşembe günü Halep'in Şeyh Maksud mahallesindeki Maruf camii civarı Suriye ordusu tarafından bombalanmıştı. Bombalanan mahallede ağırlıklı olarak Kürtler yaşıyordu. Olay sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu 21 kişi hayatını kaybetti.

Olayın hemen ardından Suriye Kürdistanı'ndaki Kürt örgütleri Esad rejimini kınayan açıklamalar yaptı. Halk Savunma Güçleri (YPG) tarafından yapılan açıklamada "rejimin bu katliamı ödeyeceği" belirtildi.

Ancak olayın ardından bizzat Kürt kaynakları tarafından bazı şüpheler dile getirildi. Öncelikle Cuma günü PYD tarafından yapılan açıklamada, örgüt Kürtlerin Suriye'deki çatışmalardaki tarafsız pozisyonunu koruyacağını tekrar etti.

Afrin'de defnedilen 4 Kürt'ün cenazesinde bulunan Los Angeles Times (LAT) muhabirleri, kalabalığın içerisinde kamuflajlı Özgür Suriye Ordusu militanlarının da bulunduğunu yazdı. LAT'a konuşan ve adının Ebu Abdo olduğunu söyleyen bir militan, "Biz Kürtler ve Araplar olarak tek halkız" dedi. LAT, militanların Halep'in Selahaddin bölgesindeki cepheden cenazeye katıldıklarını da yazdı.

LAT, cenazedeki bir PYD kaynağına dayanarak ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi. LAT, ismini vermek istemeyen bir PYD kaynağının, ölenlerin "kasıtsız" bir biçimde hayatını kaybetmiş olabileceğini iddia ederken, bu iddianın araştırılacağını da sözlerine ekledi.

Irak Kürdistanı'ndan yayın yapan Rudaw'a konuşan kaynaklardan bazıları ise, 18 ay boyunca ciddi bir çatışmanın yaşanmadığı Halep'in Kürt mahallelerine Suriye muhalefetinin daha "güvenli" olduğu gerekçesiye sığındığını iddia etti. Bu kaynaklara göre, Esad yönetimi Suriye muhalefetini mahallelerinde saklayan Kürtleri cezalandırmak için böyle bir bombalama gerçekleştirdi. Ancak bazıları da, Kürt mahallelerinde herhangi bir Özgür Suriye Ordusu mensubuna rastlanmadığını iddia etti.

(soL - Dış Haberler)