Suriye yönetiminden ABD'ye IŞİD mektubu

Suriye'nin, ABD Temsilciler Meclisi'ne bir mektup göndererek IŞİD'e karşı işbirliği önerdiği iddia edildi.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı ABD öncülüğünde bir "uluslararası koalisyon" oluşturulurken, Suriye yönetimi dış destekli savaşla geçen 3 yılın ardından uluslararası meşruiyetini artırmaya çalışıyor.

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, bugünkü yazısında Suriye'nin ABD'ye "işbirliği" teklifi götürdüğünü iddia etti. Suriye'nin ABD Temsilciler Meclisi'ne yolladığı mektupta, IŞİD'e karşı askeri ve istihbarat işbirliği önerilirken, Kongre ve Temsilciler Meclisi üyeleri, "IŞİD, Nusra ve diğer grupların Suriye ve ABD yurttaşlarını karşı kirli terör saldırılarında hayatlarını kaybetmekten kurtarmak için" Şam'a davet edildi.

Suriye'den giden mektubu, Suriye Meclisi Sözcüsü Muhammed Cihad el-Lahem imzaladı. Mektup, Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner ile Meclis Azınlık Lideri Nancy Pelosi'ye gönderildi. Mektupta, ABD'nin yardım etme taahhütünde bulunduğu "ılımlı" muhalif grupların, diğer cihadcı çetelerden hiçbir farkının olmadığı vurgulandı. El-Lahem, "ılımlı" denilen grupların ABD'li gazetecileri IŞİD'e sattığına, ABD'nin "ılımlı"lara yolladığı silahların da IŞİD'in eline geçtiğine dikkat çekti.

El-Lahem, mektubunda Suudi Arabistan'ı suçlarken, "ılımlı" muhalefete gönderilecek silahların, Birleşmiş Milletler'in 2170 No'lu kararının açık bir ihlali olacağını vurguladı.