Suriye terörizme destek verenleri suçladı

BM Genel Kurulu toplantısında konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye, ABD, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan'ı terörizme destek vermekle suçladı. Muallim, İsrail'in de nükleer silahlarının sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

BM Genel Kurulu toplantısı 193 ülkenin katılımıyla 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. 193 ülkenin temsilcilerine hitap edenlerden bir tanesi de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'di. Muallim konuşmasında ABD, Fransa, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi terörizme destek vermekle suçladı.

Suriye adına BM Genel Kurulu toplantısına katılan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ABD, Fransa, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi ülkesini 18 aydır etkisi altına alana hükümet güçleri ile "demokrasi yanlısı" muhalifler arasındaki savaşta "terörizmi" silah, para ve yabancı savaşçılarla destemekle suçladı. Muallim ayrıca İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasını imzalamaya zorlanması gerektiğini de söyledi.

"Ahlaki tutumumuzu kaybetmedik"
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, BM Genel Kurulu toplantısının son gününde, Orta Doğu'nun modern silahlardan arındırılması ve İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması imzacılarından olması gerektiğini söyledi. Muallim ayrıca konuşmasında İsrail-Filistin savaşına ve Golan Tepeleri konusunda değinerek, "Suriye'de olanlar ahlaki tutumumuzu kaybetmemize engel değildir, özellikle Filistin ve Golan Tepeleri konusunda" açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Muallim, Suriye'nin işgal edilmiş Golan Tepeleri üzerindeki doğal haklarını koruduğunu ve Suriye'nin Golan Tepeleri'ni korumak için İsrail'in aldığı tedbirleri şiddetle reddettiğini söyledi.

BM Genel Sekreti Ban Ki-moon, Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile olan görüşmesinde Suriye hükümetini eleştirirken, Muallim ise konuşmasında Katar, Suudi Arabistan, ABD, Fransa ve Türkiye'nin para, silah ve yabancı savaşçılarla terörizmi desteklediklerini belirtti. "Koruma Sorumluluğu" adı altında bahaneler uydurarak savaş davullarının çalındığını ve uluslara zarar verildiğini söyledi. Batılı diplomatlar ve akademik çevreler arasında sivilleri koruma söyleminin çok popüler olduğunu ve bu söylemin geçen sene Libya'ya askeri müdahale sırasında kullanıldığını ise sözlerine ekledi. Terörizme müdahale etmek için Güvenlik Konseyi'nin kurulduğunu söyleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, artık bu konseyin terörizmi desteklediğini BM Genel Kurulu toplantısında dile getirdi.

(soL - Dış Haberler)