Sri Lanka'da kanlı zafer

Sri Lanka hükümeti çeyrek yüzyıldır süren Tamil Kaplanları ile mücadelesinin sona erdiğini ve örgütün lideri ile üst düzey yöneticilerinin öldürüldüğünü açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Sri Lanka Hükümeti adına açıklama yapan Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse'nin Savunma Bakanı olan kardeşi Gotabhaya Rajapakse Tamil Kaplanları adlı örgüt tarafından kontrol edilen bölgenin tamamiyle Sri Lanka Ordusu'nun kontrolüne geçtiğini, Tamil Kaplanları'nın liderlerinin öldürüldüğünü ve 25 yıllık savaşın sona erdiğini açıkladı.

Tamil Kaplanları'nın lideri öldürüldü
Sri Lanka Ordusu'na göre 18 aydır haber alınamayan Tamil Kaplanları'nın lideri Velupillai Prabhakaran iki kurmayı ile birlikte ambulansla kaçarken ordu birlikleri tarafından vurularak öldürüldü. Associated Press muhabiri ise Prabhakaran'ın zırhlı bir araçla savaş alanından kaçarken vurulduğunu duyurdu. Ordu açıklamasında Üç üst düzey gerilla yöneticilerinin yanı sıra Prabhakaran'ın 24 yaşındaki oğlu Charles Anthony'nin de sabah saatlerinde askeri birlikler tarafından ölü olarak bulunduğu açıklandı. Sri Lanka devlet televizyonu Anthony'nin cesedinin görüntülerini yayınladı. Prabhakaran ve üst düzey yöneticilerinin ölümünün doğrulanması için cesetleri bir hastaneye götürülerek DNA testine sokuldu.

Ordu komutanı General Sarath Fonseka, "ülkeyi terörden arındırdık" açıklamasında bulunurken, cumartesi günü Ürdün'de açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa Tamil Kaplanları'nın yenildiğini ve bölgenin kontrol altına alındığını açıklamıştı. İsyancıların şefi Selvarasa Pathmanathan ise Associated Press haber ajasınsına gönderdiği yazılı açıklamasında "savaşın acı sona ulaştığını" ifade etmişti. Aynı açıklamada sivil katliamlarının durması için silahlarını susturduklarını açıklayan Pathmanathan, savaşta ölen masum sivillerin kendi insanları olduğunu söylemişti.

AB savaş suçlarını araştırmak istioyor
Avrupa Birliği ülkeleri ise savaş boyunca yapılan çağrılara ve ülkelerindeki Tamillerin eylemlerine karşın adım atmamıştı. Savaşın sona ermesiyle birlikte açıklamalarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Gordon Brown, karşılıklı olarak iki tarafında savaş suçları işlediğini iddia etti ve "derli toplu bir araştırma" başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Avrupa Dışişleri Bakanları ise yaptıkları ortak açıklamada, ilk etapta Sri Lanka hükümetinin insani yardımların geçişine izin vermesini istedi. Bakanlar ayrıca ortak açıklamalarında bağımsız bir savaş suçları araştırması yapılmasını talep etti.

'Zaferin' kanlı bilançosu: 7 bin ölü, 250 bin mülteci
Sri Lanka'da çeyrek yüzyıla yayılan Tamil Kaplanları ile hükümet güçleri arasındaki savaş temel olarak ülkenin yüzde 18'ini oluşturan Tamiller ve yüzde 74'ünü oluşturan Sinhaleselerin arasındaki eşitsizliğe dayanıyor. Yıllardır yönetimi ellerinde bulunduran Sinhaleselerin Tamilleri baskı altında tututğu belirtiliyor. Tamil Kaplanları bu eşitsizliği ortadan kaldırmak iddiasıyla ayrı bir devlet için mücadele yürütüyodu. Dünyanın en güçlü gerilla grubu olarak tanıtılan Tamil Kaplanları, deniz hava ve kara güçlerine sahipti. Dahası 1993 yılında Sri Lanka Devlet Başkanı Ranasinghe Premadasa'yı düzenledikleri silahlı bir saldırıda öldürmüşlerdi.

2006'ya kadar Sri Lanka'nın 15 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol eden Tamil Kaplanları, şiddetli ordu saldırısının ardından ülkenin kuzevindeki dar bir kıyı şeridinde tutunmuştu.

Buraya yönelik son ordu saldırısı 250 gerillanın ölümü ile sonuçlanırken bölgeden 72 bin sivilin kaçmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 7 bin kadar Tamil sivilinin katledildiğini açıklarken, savaşın son üç aylık bilançosunda toplam 250 bin kadar Tamil'in bölgeden kaçtığı açıklandı. 2002 yılında NOrveç'in arabuluculuğunda Tamil Kaplanları ve Sri Lanka hükümeti arasında varılan anlaşmayı ihlal eden Sri Lanka ordusu, Tamil bölgesine ağır silahlarla saldırmıştı. Ordu saldırısı boyunca bölgeye insani yardımların ulaştırılması da engellendi. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Gordon Weiss, gıda yardımı ulaştırılamayan 80 bin Tamil'in yaşamlarından endişe duyduğunu söylemişti.