Sıradışı bir devrimci: Almeida Bosque

Geçtiğimiz yüzyılın sıradışı süreçlerinden biri olan Küba Devrimi’nin sıradışı bir devrimcisi, Devrim Komutanı Juan Almeida Bosque yaşamını yitirdi.

Küba Devrimi’nin en özgün kişiliklerinden, Batista ordularına karşı savaş sırasında dağlarda hamağı üzerinde Devrim’in en güzel devrimci şarkılarından bazılarını kaleme alan, Küba Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı, diğer bir deyişle Raúl Castro'dan sonra devlet yönetiminin ikinci ismi Juan Almedia Bosque 82 yaşında hayatını kaybetti.

Almeida Bosque, 1927 yılında başkent Havana’da, eski Havana’nın en yoksul sokaklarından birinde dünyaya geldi. Anne ve babasının on iki çocuğundan biri olan Almeida, mütevazı bir çocukluk geçirdi. 1952 yılında Fulgencio Batista darbe yapıp yönetime el koyunca, diktatörlüğe karşı mücadele edilmesi gerektiği fikrini derhal benimseyen Almeida, Fidel Castro’yla tanıştı ve belki o zamanlar kimse kestiremese bile, kaderini Fidel’le ve Küba Devrimi’yle kopmaz biçimde birleştirdi.

İşçiydi Almeida, ailesine yardım etmek için duvarcı olarak çalışıyordu. Ancak 1953 yılında, hayatında bir dönüm noktasına doğru ilerlerken işini bıraktı: Annesine Santiago de Cuba’daki festivallere katılacağını söyleyerek yola çıkan Almeida, Fidel’in grubuyla birlikte Moncada Kışlası’na düzenlenecek baskında yer alacaktı.

Kitlesel bir halk mücadelesinin başlamasında bir kıvılcım olarak tasarlanan baskın, birtakım tesadüfler eseri başarısızlığa uğrayınca, Almeida da birçok başka devrimci gibi Isla de Pinos’ta hapse düştü. Almeida, hapis yıllarından itibaren hep çok okudu ve çok yazdı. Ardında 300’ün üzerinde şarkı, on kadar kitap ve Küba halkının hafızasında kocaman ve sevgiyle anılan bir yer bıraktı.

Müzik, her zaman Almeida’nın hayatında önemli bir yer tuttu. Hapisten çıkıp Meksika’ya sürgüne giderken, burada Küba’ya yapacakları çıkarmaya hazırlanırken… Granma yatıyla adaya çıkarma yapmak üzere harekete geçtiklerinde yaptığı ve Guadalupe adında Meksikalı bir kızla karşılaşmalarından ilham alan bestesi La Lupe, Sierra Maestra’daki savaşçılarından dillerinden düşmüyordu. Sierra’da cephede savaşırken, gerilla giysisinin ceplerinde şarkı sözleri ve notalar karaladığı ufak kâğıtlar bulunduruyordu.

Bir besteci olarak Almeida’nın müzik yaşamı, genel olarak üç döneme ayrılır: 1956-59 arasında yoğunlaşan ve 1970’li yıllarda doruğa ulaşacak romantik şarkılardan sonra 1970’lerden itibaren Küba müziğinin geleneksel motiflerini de içselleştirerek farklı müzik türlerini eserlerinde kullanmaya başlar. 80’li yılların ardından ise Almeida daha ziyade dans müzikleri bestelemiştir. Almeida’nın çok sayıda çocuk şarkısı da vardır.

Granma yatıyla çıkarma yaptıktan hemen sonra yakalandıkları baskından sağ kurtulmayı başaran Almeida, Moncada Kışlası döneminden beri silah arkadaşlarının takdir ettiği gözüpekliğini, gerilla yıllarında da gösterdi. Başkumandan Fidel, Raúl Castro’yu İkinci Doğu Cephesi’ni kurmakla görevlendirirken, Üçüncü Doğu Cephesi’ni kurma görevini de Juan Almeida Bosque’ye verdi.

1 Ocak 1959’da devrimin başarıya ulaşmasının ardından Almeida, 26 Temmuz Motorize Birlikleri kumandanlığından, devrimin en sevilen evlatlarından Camilo Cienfuegos’un trajik bir uçak kazasında yaşamını yitirmesi üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na dek çok sayıda önemli görev üstlendi. Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Siyasi Büro üyeliği de yapan Almeida, mecliste milletvekilliği yaptığı dönemlerde devlet yönetiminde de üst düzeyde sorumluluklar aldı.

5 Aralık 1993’ten ölümüne dek Küba Devrimi Savaşcıları Derneği’nin başkanlığı görevini yürüten Almeida, Ramiro Valdés Menéndez ve Guillermo García Frías'la birlikte “Devrim Komutanı” ünvanına sahip üç kişiden birisiydi.
(soL - Dış Haberler)


Üç Devrim Komutanı


Sierra Maestra'da


Juan, Raúl ve Fidel