Sınırdaki çatışmalar nedeniyle Akçakale’de hayat durdu

Suriye sınırında bulunan Urfa’nın Akçakale ilçesinde sınırın diğer tarafındaki yoğun çatışmalar nedeniyle hayat durdu. Muhaliflerin Tellebyad sınır kapısını ele geçirdiği iddia ediliyor.

Türkiye-Suriye sınırında bulunan Akçakale ilçesinde hayat yoğun çatışmalar nedeniyle durdu. Muhaliflerin sınır kapısına yönelik saldırılarının son iki gündür yoğunlaştığı ve bugün sabah saatlerinde Tellebyad sınır kapısının muhalifler tarafından ele geçirildiği kaydediliyor.

Çatışmalar nedeniyle Şanlıurfa’ya bağlı sınır ilçesi Akçakale’ye de zaman kurşun ve şarapnel parçalarının ulaştığı belirtilirken, bu sabah köyde okullar tatil edildi ve vatandaşlardan sınıra yaklaşmamaları istendi.

Muhalifler sınırı ele geçirdi iddiası
Muhaliflerin El Rakka bölgesine bağlı Tellebyad kasabasında bulunan gümrük binasına yönelik saldırıları özellikle son iki günde yoğunlaştı. Reuters, El Rakka bölgesinde daha önce bu yoğunlukta çatışmaların yaşanmadığı ve bölge halkının önemli bölümünün Esad yönetimine destek verdiğini kaydetti. Ancak muhaliflerin sınıra yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından, dün Tellebyad kasabasında yönetim karşıtı bir gösterinin düzenlendiği iddia ediliyor. Reuters’in haberinde ayrıca geçmişte Suriye ile Türkiye arasındaki ticaretin önemli geçiş kapılarından bir tanesi olduğu söylenen Tellebyad’ın, çatışmalar başladıktan sonra silah kaçırmak üzere kullanıldığı dedikodularının yoğunlaştığı kaydedildi.

Muhaliflerin iki gündür saldırdıkları sınır kapısını ise bu sabah saatlerinde ele geçirdikleri ileri sürülüyor. CNN Türk, muhaliflerin sınırda bulunan gümrük binasına yönelik saldırılarını canlı olarak yayınladı. Akçakale’den çekilen görüntülerde bir bombalı saldırıyla ciddi şekilde tahrip edilen binanın muhalif oldukları söylenen bazı silahlı kişilerce ele geçirildiği görülüyor.

Sınırda İslam devleti ilan etmişlerdi
Urfa’nın Akçakale köyünün hemen karşısında bulunan Tellebyad sınır kapısına yönelik saldırı, Suriye’deki olaylar başladığından bu yana ilk kez gerçekleştirildi. Ancak muhalif güçler daha önce başka sınır kapılarına da saldırmış ve bazılarını ele geçirmeyi başarmıştı. Bunlar arasında en çok tartışılanı, temmuz ayında Cilvegözü sınır kapısının hemen karşısındaki Babülhava’nın ele geçirilmesi olmuştu.

Selefi militanlar tarafından ele geçirilen Babülhava’da bir İslam devleti ilan edildiğini duyuran video görüntüler yayınlanmıştı. AFP’nin haberine göre, sınır kapısını ele geçiren militanlar arasında Mısır, Fransa, Çeçenistan, Tunus, Cezayir ve Suudi Arabistan uyruklu kişiler de bulunuyordu. Yayınlanan video görüntülerde, “lailahe illallah” yazılı siyah bayrak taşıyan silahlı ve aksanlarından Suriyeli olmadıkları anlaşılan bir kişi, “Biz mücahitler burada İslam devleti kurduğumuzu ilan ediyoruz. Biz mücahitler burada Allah'ın şeriatıyla hükmedeceğiz, Allah'ın hükümlerine asla muhalefet etmeyeceğiz. Zafer Müslümanlarındır” diyordu.

Sınır kapısı islamcı militanlar tarafından ele geçirildikten sonra, Türkiye’ vatandaşlarına ait çok sayıda TIR yağmalanmıştı. Olay yerinden kaçmayı başaran TIR şoförleri, yaşananlardan ötürü Özgür Suriye Ordusu’nu sorumlu tutmuştu.

Aşağı yukarı aynı günlerde ele geçirilen bir diğer sınır kapısı ise Kilis Öncüpınar’ın hemen karşısındaki Babülselam olmuştu. Babülselam sınır kapısı ise Özgür Suriye Ordusu militanları tarafından ele geçirilmişti.

İran’dan yeni bir gözlemci heyeti çağrısı
Suriye’den çatışma haberleri gelmeye devam ederken, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ülkede “aşamalı bir değişimle çözüm sağlanması” çağrısında bulundu. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi sonrasında Kahire’de toplanan Suriye Tema Grubu toplantısına katılan Salihi, “Suriye’de sürpriz bir değişimi değil, ama aşamalı bir değişimi destekliyoruz” dedi.

İran Dışişleri Bakanı, pazartesi günü yaptığı konuşmada İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye temsilcilerinden oluşturulacak yeni bir gözlemci heyetinin ülkeye gitmesini önerdi.

Seken kurşunlar 3 kişiyi yaraladı
Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde devam eden çatışmalar sonucunda seken kurşun ve şarapnel parçaları, Akçakale ilçesinde 1'i çocuk 3 kişinin yaralanmasına yol açtı. Seken kurşunlardan hafif yaralanan Emine Emiroğlu (20), Fadile Bayat (24) ve kızı Medine Bayat (1) Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

(soL-Haber Merkezi)