Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Beres'in Halep'te gördükleri: 'Suriyeli muhaliflerin yarısı yabancı'

Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Jacques Beres, Suriye'de bir hastanede iki haftalık süre boyunca tedavi ettiği muhaliflerin yarısının yabancı ülke vatandaşı olduklarını belirtti. Beres ayrıca yabancı muhaliflerin Esad'ın devrilmesi için değil ülkede Şeriatçı bir rejim kurulması için mücadele ettiklerine dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın kurucularından Jacques Beres Halep’teki bir hastanede iki hafta gizlice çalıştıktan sonra cuma günü ülkeden ayrıldı. Bu süre boyunca günde ortalama kırk kişiye bakan Fransız doktor Suriye'deki savaşla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dönüşü sonrası Reuters’a açıklamalarda bulunan 71 yaşındaki Fransız doktor, bu iki hafta içerisinde tedavi ettiği kişilerin yüzde altmışına yakınının “muhalifler” olduğunu ve bunların yarısının Suriyeli olmadığına dikkat çekti. Beres açıklamasında, dışarıdan gelen bu muhaliflerin amacının Esad’ı devirmekten çok ülkede şeriata dayalı bir rejim kurmak olduğunu belirtti.

"Şeriata dayalı bir rejim kurmak istiyorlar"
Beres şöyle konuştu: “Bunu görmek gerçekten tuhaf bir şey. Beşar Esad’ın devrilmesiyle ilgilenmediklerini açıkça söylüyorlar. Aksine, dünya emirliğinin parçası olmak için Esad’ın devrilmesi sonrasında iktidarı nasıl ele geçireceklerini ve şeriat kanunlarının geçerli olduğu bir İslam devletini nasıl kuracaklarını düşünüyorlar.”

"Muhaliflerin arasında Fransızlar da var"
Beres diğer Arap ülkelerinden gelen düzinelerce cihatçının yanında en az iki tane Fransız’ın bulunduğunu belirtiyor. Beres şunları kaydediyor: “Onların bazıları Fransız ve gelecek konusunda oldukça radikaller. Çok temkinli insanlar, onları tedavi eden doktora karşı bile. Bana güvenmediler, fakat örneğin Muhammed Merah’ın takip ettikleri bir figür olduğunu söylediler.”

Muhammed Merah Fransız şehri Toulouse’dan İslamcı bir militan. Merah, Mart ayında El Kaide adına Kuzey Afrika göçmen ailelerinden üç askeri, bir hahamı ve üç Yahudi çocuğu öldürmüştü.

Suriye’de muhalefetin geniş bir toplumsal tabana dayanmadığı ve muhaliflerin önemli bir kısmının dışarıdan gelen İslamcı militanlardan oluştuğu uzun süredir biliniyor. Buna karşın Jacques Beres mart ve mayıs ayında Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyareti sırasında bu iddiaları reddetmişti. Fakat Beres son ziyareti sonrasında ise bu iddiaların tekrardan değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

(soL- Dış Haberler)