Şikago'da Gezi Parkı eylemleri dördüncü güne girdi

ABD'nin Şikago şehrindeki Gezi Parkı protestoları dördüncü gününe girdi.

ABD'nin Şikago şehrindeki Gezi Parkı protestoları dördüncü gününe girdi. İlk olarak Cuma günü konsolosluk önünde buluşan 40-50 kişilik bir kitle Taksim Dayanışma Platformu tarafından yayınlanan basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının ardından konsolosluk önünde devam eden "Şikago Türk Festivali"nde protestolarına devam etmek isteyen kalabalık, AKP'nin Şikago Konsolosu Fatih Yıldız'ın provokatif tavırları ve festival organizasyon komitesinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Festival alanında "Taksim bizim İstanbul bizim", "Katil Tayyip", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganları atılırken, ülkedeki isyana olan duyarsızlık ve konsolosun provokatif tavrı protesto edildi. Şikagolu'lu Türkiyelilerin protestosunu, konsolosluk önünden yayın yapan en büyük yerel medya kanalı Chicago Tribune radyosu da duyurdu ve polisi sokaklardan çekilmeye davet etti.

Cumartesi günü 17.00'de yoğun yağışa rağmen 500 kişi civarında toplanan kitle, protestosuna öncelikle konsolosluk önünde başladı. Burada şehrin simge park alanı olan Millennium Park'a sonrasında da şehir merkezinin ana caddeleri State ve Michigan bulvarlarında uzun bir kitle olarak yürüyüşünü slogalanlara sürdürdü. Son derece barışçıl, renkli, kadın ve gençlerin katılımının yoğun olduğu eylemde "Chicago Turkey Solidarity" (Chicago-Türkiye dayanışması), "Erdoğan resign" (Erdoğan İstifa), "Turkey you are not alone" (Türkiye yalnız değilsin), "Faşizme Karşı Omuz Omuza" ve "People United, Will Never Be Defeated" (Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez) sloganları duyuldu. Yürüyüşe Şikago halkı da uzun alkışlarla ve korna sesleriyle destek verdi.



Pazartesi günü yapılan eylem ise 17:30’da başladı ve Şikago'daki demokratik kitle örgütlerinin desteği dikkat çekti. Yine konsolosluk önünde başlayan ve Michigan bulvarında geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe kadınların, LGBT derneklerinin ve Occupy Chicago hareketinin yoğun desteği görüldü.

(soL- ABD)