Sarkozy Polonya'dan 'söz aldı'

AB'nin başına bela olan Lizbon Anlaşması için, Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski, Sarkozy'ye söz verdi.

soL (DIŞ HABERLER) İrlanda'da yapılan referandumda çıkan ret kararı sonrası çıkmaza giren Lizbon Anlaşması, Avrupa Birliği'nde (AB) siyasi bir kriz nedeni olmaya devam ediyor. AB dönem başkanlığını alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, anlaşmayı onaylama sürecinde bulunan Polonya ile ilgili dün yaptığı açıklamada, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'den onay sözü aldığını iddia etti.

Sarkozy, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin, "Şüphesiz AB reform anlaşması imzalanacaktır" dediğini söyledi. İki ülke liderinin telefon görüşmesinde Lizbon Anlaşması'nın konu edildiğini belirten yetkililer, Polonya'nın, anlaşmayı onaylayacağına dair Fransa'ya güvence verdiğini ileri sürdüler.Ancak 27 AB ülkesinin imzalamasıyla hayata geçirebilecek olan anlaşma, İrlanda'daki referandum sonucunun ret çıkmasıyla, teknik olarak iflas etmiş bulunuyor. Uzmanlar, Fransa'nın dönem başkanlığını devralmasıyla anlaşmayı hayata geçirmek için farklı yolları zorlayacağına dikkat çekiyorlar.

Polonya söz vermiş olsa bile...
Polonya Parlamentosu anlaşmaya onay imzası attığı halde, Polonya Cumhurbaşkanı, İrlanda'nın "hayır"ından etkilenmiş ve İrlanda halkının anlaşmaya karşı muhalefeti giderilmediği sürece, kendisinin de onay vermeyeceğini belirtmişti. Anlaşma'nın Polonya'nın yararına olmayacağına inandığını açıkça dile getiren Kaczynski`nin son tavrı, AB ülkelerini bir anlamda rahatlatmış oldu.

Ancak, Çek Cumhuriyeti de, anlaşmanın geleceğinin netleşmesini beklediğini ve ondan sonra imzalayacağını belirterek, anlaşmaya engel olabilecek bir başka ülke olarak dikkat çekti. Almanya hükümeti de, yüksek mahkemeden onay alana kadar onaylama sürecini ertelediğini ilan etti.